Polonia trebuie să plătească 500.000 de euro pe zi către Comisia Europeană pentru că nu a stopat exploatarea minei de la Turow

  • 20 Septembrie 2021 17:31
Polonia trebuie să plătească 500.000 de euro pe zi către Comisia Europeană pentru că nu a stopat exploatarea minei de la Turow

Polonia trebuie să plătească o penalitate zilnică de 500.000 de euro către Comisia Europeană pentru că nu a stopat exploatarea minei de cărbune cu carieră deschisă de la Turow, încălcând astfel o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pronunțată în urmă cu câteva luni, scrie Reuters, potrivit DIGI24.

Mina cu carieră deschisă de la Turow, exploatată din 1904, se află în sud-vestul Poloniei, în apropiere atât de granița cu Republica Cehă cât și de cea cu Germania. Grupul energetic public polonez PGE, care deține și operează mina, intenționează să continue extragerea cărbunelui până în 2044 și să extindă exploatarea cu 25-30 kilometri pătrați, notează sursa citată.

Potrivit autorităților cehe, mina are un impact negativ asupra mediului din regiunile frontaliere, localnicii reclamând zgomotul creat, praful generat de exploatare și periclitarea rezervoarelor de apă potabilă.

CJUE a decis în mai că Polonia trebuie să pună capăt "imediat" exploatării unei mine de cărbune situate în apropiere de Republica Cehă și ale cărei efecte nocive asupra mediului au fost denunțate de Praga.

CJUE a admis luni solicitarea Republicii Cehe de oprire temporară a operațiunilor la Tulow, până la un verdict final. De asemenea, Polonia va trebui să plătească penalități de 500.000 euro pe zi, deși inițial Praga ceruse cinci milioane de euro pe zi.

Conform deciziei CJUE: "Polonia va trebui să plătească Comisiei Europene penalități de 500.000 euro pe zi deoarece nu a oprit extracția lignitului la mina Turow. O astfel de măsură este necesară pentru a întări eficiența măsurilor interimare decise în 21 mai și de a descuraja un stat membru să întârzie respectarea deciziilor".

Cărbunele are o pondere de peste 70% în producția de electricitate a Poloniei. Conform strategiei energetice până în anul 2040, adoptată recent de Guvernul polonez, ponderea surselor regenerabile în consumul final de energie va fi de cel puțin 23% în anul 2030, când capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore ar urma să ajungă la 5,9 gigawați, comparativ cu zero în prezent. Până în 2040, capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore va ajunge la 11 gigavați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău