Polonia suplimentează ajutorul pentru agricultorii afectați de cerealele ucrainene și critică răspunsul Comisiei Europene

  • 21 Aprilie 2023 16:42
Polonia suplimentează ajutorul pentru agricultorii afectați de cerealele ucrainene și critică răspunsul Comisiei Europene

Ajutorul oferit de UE agricultorilor afectați de pătrunderea liberă pe piață a cerealelor ucrainene este prea puțin și vine prea târziu, a declarat vineri premierul polonez Mateusz Morawiecki, după ce guvernul său a aprobat măsuri de sprijin în valoare de peste 10 miliarde de zloți (peste 2 miliarde de euro) pentru agricultura poloneză, transmite Agerpres.

„Ceea ce UE ne oferă este oferit cu întârziere, este prea puțin, o picătură într-un ocean al nevoilor", a remarcat premierul polonez la o conferință de presă, referindu-se la anunțul Comisiei Europene de suplimentare cu 100 de milioane de euro a ajutorului precedent de 56 de milioane de euro destinat agricultorilor din statele central și est-europene prejudiciați de importurile de cereale ucrainene.

Comisia Europeană a mai spus că intenționează să introducă restricții asupra importurilor ucrainene de grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și semințe de rapiță, în timp ce statele central și est-europene cer ca astfel de măsuri să vizeze de asemenea mierea și unele produse din carne.

Guvernul polonez a aprobat vineri noi măsuri de sprijin pentru agricultori, printre acestea numărându-se creșterea de la 1,20 la 1,46 zloți a scutirii de la plata accizelor pentru litrul de motorină. Premierul Morawiecki a declarat că va cere acordul Comisiei Europene pentru a crește această scutire la 2 zloți. De asemenea, guvernul de la Varșovia va aloca subvenții astfel încât agricultorii să obțină un preț minim de 1,4 zloți pe tona de grâu.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei țări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale și celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale și altor produse alimentare ucrainene, fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate.

Pe de altă parte, mari cantități de cereale ucrainene destinate statelor terțe și transportate prin "coridoarele de solidaritate" create pentru a ajuta Ucraina să-și exporte cerealele în afara UE au rămas pe piețele țărilor central și est-europene.

Premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ungaria au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe piețele din țările lor prin supraofertă și prăbușirea prețurilor. Într-o scrisoare adresată în martie președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cei cinci premieri au estimat că UE ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene dacă afluxul acestora nu poate fi oprit prin alte mijloace. Totuși, Bruxellesul a prelungit recent liberalizarea importurilor de produse agroalimentare ucrainene până în iunie 2024.

Prin urmare, pentru a-și proteja sectorul agricol, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au interzis importurile acestor produse ucrainene. În acest timp, Bruxellesul insistă că măsurile unilaterale ale statelor membre în sfera comercială nu sunt permise, Comisia Europeană invocând competența exclusivă a UE în politica comercială.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău