Polonia și respectul pentru trecut și memoria națională (interviu)

  • 16 Februarie 2022 18:21
Polonia și respectul pentru trecut și memoria națională (interviu)

O istorie complicată, dar și fascinantă în același timp. Polonia a reușit, în pofida turbulențelor istorice să reziste și să se reconstruiască, uneori chiar din temelii. În rândul polonezilor vezi respect pentru trecut, compasiune pentru dramele pe care le-au trăit. Ei și-au reconstruit cu mâinile proprii orașele devastate de război, și-au reabilitat victimele comunismului și probabil au învățat cea mai importantă lecție: cine nu-și cunoaște trecutul, riscă să-l repete. În Polonia, clădirile, muzeele amintesc ce a îndurat acest popor cu istorie milenară de-a lungul timpului. De altfel, pentru a aduce istoria mai aproape de tânăra generație și pentru a păstra vie memoria trecutului, Polonia are un Institut al Memorie Naționale.

Directorul Muzeului, Karol Nawrocki, a povestit într-un interviu pentru Radio Chișinău, realizat de Cristina Popușoi în timpul unei vizite de studiu în Polonia, de ce a fost nevoie de un astfel de institut și ce i-a ajutat pe polonezi să reziste în vremuri de restriște.

-De ce a fost nevoie să se deschidă în Polonia un Centru al Memoriei Naționale în Polonia?

Lustrația în Polonia a început prea târziu și Institutul nostru a fost înființat mai ales pentru acest lucru. Scopul nostru de bază este educația tinerei generații. Astfel că, în afara programului școlar, tinerii descoperă și învață bine istoria Poloniei, ca să fie conștienți de ce au însemnat acele două sisteme totalitare: al Germaniei și Rusiei.

-Care este atitudinea societății poloneze față de trecut? De exemplu, în Republica Moldova, care tot a trecut printr-o perioadă de dominație sovietică, polonezii sunt percepuți mult mai respectuoși față de trecutul lor?

În general, acest interes față de trecut este mare. În ceea ce privește atitudinea și interesul oamenilor tineri față de trecut, se poate spune că sunt niște „valuri”. Tinerii au simpatii pentru lucrurile care sunt nepermise. De exemplu, deja în anii 90, mai ales oamenii tineri s-au interesat de soldații rezistenței clandestine împotriva comunismului, care au existat și după război. Noi ne adresăm oamenilor tineri cu ideea de a studia niște experiențe interesante pentru ei. De exemplu, este interesant că acele crime comise de nemți în timpul războiului au fost destul de bine documentate, dar se descoperă acum că există încă multe lucruri de aflat și am observat că în special tinerii se interesează de aceste lucruri.

-Ce credeți că i-a ajutat pe polonezi să-și mențină spiritul național în timpurile comunismului?

Aproape în fiecare familie, cineva și-a pierdut viața din cauza ocupației germane sau din cauza persecuțiilor comuniste de după război, care erau destul de dure. După război, care teoretic a fost câștigat de Polonia, dar de fapt a pierdut, pentru că și-a pierdut independența, în acest stat comunist în care mulți oameni și-au pierdut viața din cauza represiunilor le-a amintit oamenilor ce s-a întâmplat. Un rol foarte important a fost deținut de Biserica Catolică. Anume Biserica Catolică a fost acea instituție care a susținut memoria adevărului.

-Cum reacționează polonezii la faptul că dvs. scoateți la iveală documente de arhivă care vorbesc de rolul pe care l-au avut diferiți membri ai societății poloneze în perioada comunistă?

Sunt persoane care au suferit și sunt mulțumite de faptul că se spune adevărul, dar sunt și cei care au avut părinți, frați sau alte rude apropiate care au avut legături cu sistemul comunist și bineînțeles, ei nu sunt fericiți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
-5,76
Ceață
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău