Polonia și PNUD vor renova și dota una dintre cele 35 de școli model din Republica Moldova

  • 11 Iulie 15:52
Polonia și PNUD vor renova și dota una dintre cele 35 de școli model din Republica Moldova

Polonia și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare vor renova și dota una dintre cele 35 de școli model din Republica Moldova. Astăzi la Guvern a avut loc ceremonia de semnare a acordului pentru acordarea unui milion de euro în acest sens. Potrivit implementatorilor, cu această investiție va începe renovarea unei școli din rețeaua de școli model, care va îmbunătăți nu doar infrastructura fizică, dar va crea și un mediu de învățare dinamic și incluziv, care ține de interesele tuturor elevilor, transmite IPN.

Ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a precizat că obiectivul este de a le oferi copiilor educație de calitate, în special copiilor din mediul rural. Să învețe în instituții care să le ofere posibilitatea de a-și realiza pe deplin potențialul. „Ambiția noastră este să creăm, pentru început, la nivelul fiecărui raion o instituție de învățământ unde elevii să beneficieze de standarde europene. În cadrul aceleiași inițiative, oferim și transport pentru acești copii ca să poată să se deplaseze la aceste instituții”, a comunicat ministrul.

Ministrul adjunct al afacerilor externe din Polonia, Jakub Wisniewski, a menționat că țara sa este entuziasmată să participe în cadrul acestui proiect. Educația înseamnă prosperitate și capital uman pentru economie. De asemenea, este un lucru vital pentru independența și securitatea tuturor. „Și pentru această securitate nu există o altă modalitate decât să protejăm mințile celor pe care îi iubim cel mai mult – copiii noștri. Și oferindu-le acest milion, eu îmi dau seama că este doar o picătură în ocean, dar orice asistență ajută, oferind acest milion noi fortificăm reziliența societății moldovenești împotriva urii, împotriva minciunii, împotriva injustiției”, a notat ministrul polonez.

Daniela Gasparikova, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova, a spus că acest parteneriat între PUND Moldova, Guvernul polonez și Ministerul Educației reprezintă o contribuție generoasă în sprijinirea eforturilor comune în avansarea calității educației din Moldova. „Educația este fundamentul pe care se bazează bunăstarea țării. Aceasta abilitează persoanele, transformă comunități și le reformează. Noi suntem mândri să facem parte din inițiativa cu privire la rețeaua de școli model a Ministerului Educației. Proiectul vine să stabilească standarde noi în educație în toată Republica Moldova. Contribuția de astăzi vine să sprijine implementarea inițiativei și completează investițiile din partea altor parteneri de dezvoltare, cum ar fi Uniunea Europeană”, a precizat reprezentanta PNUD Moldova.

Cele 35 de instituții de învățământ general din țară, câte una din fiecare raion, urmează a fi renovate totalmente și dotate cu tot ce este necesar pentru a asigura calitatea procesului de studiu și corespunderea la cele mai înalte standarde în domeniu. Este vorba despre investiții în infrastructură, modernizarea conținuturilor educaționale, echipamente digitale de ultimă generație, săli de curs și laboratoare performante, terenuri de sport, transport, alimentație gratuită etc.  Potrivit MEC, la selectarea școlilor s-a ținut cont de mai multe criterii, inclusiv numărul de elevi care își fac studiile în aceste instituții – minimum 500 de elevi, școlile să dispună de 200 de locuri libere pentru a primi elevi din alte localități.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
36,63
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:4,12 m/s
Fri
28
Sat
29
Sun
24
Mon
26
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău