Polonia se opune unui nou plan european de relocare a migranților

  • 25 Mai 2023 15:04
Polonia se opune unui nou plan european de relocare a migranților

Guvernul de la Varșovia a exprimat joi "opoziția fermă și sistematică" a Poloniei față de un plan al Bruxellesului de relocare a între 30.000 și 120.000 de migranți în statele UE, relatează Agerpres.

Ministrul polonez pentru afaceri europene, Szymon Szynkowski, a calificat drept "dăunătoare și ineficiente mecanismele de relocare obligatorie a migranților" propuse de Comisia Europeană. "Ne opunem ferm oricărei încercări de a reveni la acest proiect" al cotelor obligatorii de refugiați, a precizat oficialul polonez.

Pe de altă parte, el a reamintit că, de când a început războiul în Ucraina, Polonia a primit peste un milion de refugiați ucraineni, pentru care statul polonez trebuie să suporte mare parte din costuri, ajutoarele europene de 200 de euro pentru fiecare refugiat ucrainean fiind insuficiente.

La rândul său, parlamentarul Andrzej Kryj, membru al partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS), a declarat la postul de radio public polonez că "plata a 22.000 de euro pentru fiecare migrant pe care Polonia refuză să-l primească este o eroare din partea birocraților și o cifră disproporționată", făcând referire la propunerea Comisiei Europene ca statele UE ce refuză primirea unor migranți prin relocări să vină în schimb cu alte contribuții, în special financiare.

Parlamentarul polonez a amintit și de valul de migranți extracomunitari care au încercat să pătrundă în UE prin Polonia dinspre Belarus, val orchestrat de președintele belarus Aleksandr Lukașenko în urma sancțiunilor europene impuse țării sale. "Istoria ne dă dreptate, noi suntem cei care, apărând frontiera cu Belarus, garantăm securitatea internă a Europei", a subliniat parlamentarul menționat, care a atras atenția că "în Polonia nu avem situații precum cele de pe străzile orașelor germane sau franceze".

Bruxellesul a elaborat o foaie de parcurs și s-a angajat să finalizeze Pactul European pentru Migrație și Azil până la încheierea actualei legislaturi europene, deci până în primul semestru al anului viitor. De când Comisia Europeană a prezentat această propunere de pact, în septembrie 2020, progresele la negocieri au fost lente și persistă dezacordurile asupra elementelor cele mai conflictuale.

Propunerea Comisiei Europene revizuiește principiul din ''Regulamentele Dublin'' conform căruia prima țară din UE unde ajunge un migrant extracomunitar este responsabilă cu soluționarea cererii de azil. Această propunere a Comisiei nu prevede explicit cote obligatorii de refugiați ca în 2016, dar instituie un mecanism de 'solidaritate obligatorie' prin care Comisia Europeană să poată stabili de fapt cote pentru statele membre ale UE, iar aceste țări ar avea ca alternativă în locul relocărilor alte contribuții, precum acordarea unui sprijin financiar, material sau uman țărilor aflate sub presiune

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău