Polonia propune noi sancțiuni împotriva Rusiei. Interzicerea importurilor de gaz natural lichefiat, diamante și sistarea cooperării în domeniul energiei nucleare, printre măsurile înaintate Comisiei Europene

  • 19 Aprilie 2023 09:44
Polonia propune noi sancțiuni împotriva Rusiei. Interzicerea importurilor de gaz natural lichefiat, diamante și sistarea cooperării în domeniul energiei nucleare, printre măsurile înaintate Comisiei Europene

Polonia a prezentat luna aceasta o propunere de noi sancțiuni contra Rusiei ca urmare a războiului în derulare împotriva Ucrainei, care implică interzicerea importurilor de gaz natural lichefiat și de diamante rusești, conform unui document consultat de Reuters, informează Agerpres.

Propunerea scrisă care, conform unei surse diplomatice, a fost deja înaintată Comisiei Europene, constituie primul pas al unor lungi negocieri complicate între țările membre UE, care trebuie să ajungă la unanimitate pentru ca un al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei să fie adoptat, scrie Calea Europeană.

Propunerea Varșoviei ar urma să oprească importurile de petrol rusesc să ajungă în Germania prin ramura nordică a oleoductului Drujba. De asemenea, ea ar pune capăt importurilor de diamante și gaz din Rusia, inclusiv de gaz natural lichefiat, și va sista cooperarea în domeniul energiei nucleare.

Germania și Lituania sunt de asemenea în favoarea unor sancțiuni în domeniul energiei nucleare, cu o perioadă de clemență pentru țări precum Ungaria și Franța, care cooperează în acest domeniu cu Rusia.

Belgia, una dintre principalele piețe a diamantelor, și-a exprimat până acum opoziția față de impunerea de sancțiuni europene asupra acestui sector, vital pentru orașul belgian Antwerp, un centru mondial al diamantelor.

Guvernul belgian susține că astfel de sancțiuni nu ar face decât să deturneze exporturile de diamante ale Rusiei către alte țări, fără a provoca de fapt suferințe economice Moscovei. Diplomații belgieni au subliniat, de asemenea, că importurile rusești au scăzut chiar și fără sancțiuni, din cauza presiunii publice și a sensibilizării consumatorilor.

Cu toate acestea, importurile Belgiei au crescut din nou în decembrie și ianuarie, în perioada premergătoare Zilei Îndrăgostiților, pe 14 februarie. În ianuarie 2023, Belgia a importat diamante brute rusești în valoare de 132 de milioane de euro, mai mult decât cele 97 de milioane de euro din ianuarie 2022, deși greutatea importurilor a fost mai mică în 2023.

În prezent, UE lucrează în cadrul G7 la un sistem global de trasabilitate a diamantelor, pe care Belgia l-a solicitat anterior.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,06 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău