Polonia prelungește cu 60 de zile starea de urgență la frontiera cu Belarus, din cauza valului de migranți

  • 01 Octombrie 09:43
Polonia prelungește cu 60 de zile starea de urgență la frontiera cu Belarus, din cauza valului de migranți

Polonia prelungește cu 60 de zile starea de urgență la frontiera cu Belarus, asaltată de migranți. Decizia a fost susținută de Parlamentul polonez, în cursul nopții de joi spre vineri.

Solicitarea guvernului, deja aprobată de președinte, a fost susținută de 237 de deputați conservatori și naționaliști, față de 179 voturi împotrivă și 31 abțineri, într-un vot transmis în direct la televiziune.

Polonia acuză Rusia și Belarus că se află la originea valului actual de imigrație ilegală la frontiera sa terestră. Uniunea Europeană vede acest lucru ca pe o formă de represalii la sancțiunile impuse de UE împotriva Belarusului în urma represiunii opoziției de către regimul de la Minsk.

Ministrul polonez de interne, Mariusz Kaminski, a recomandat prelungirea stării de urgență impusă în urmă cu 30 de zile de-a lungul zonei de frontieră polono-belaruse, afirmând că mulți dintre migranții care o traversează au legături cu "grupuri radicale sau criminale", scrie Agerpres.

Potrivit ministrului, 11.500 de persoane "au încercat să ia cu asalt" această frontieră de la începutul anului, dintre care 1.500 au fost arestați în interiorul țării.

Mariusz Kaminski s-a întâlnit joi la Varșovia cu comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Organizațiile neguvernamentale poloneze au avertizat cu privire la o criză umanitară la această frontieră de est a UE, unde șase persoane au murit deja de frig, foamete și epuizare

ONG-urile, precum și opoziția centristă și de stânga, critică guvernul pentru că a împiedicat organizațiile de caritate să ajute migranții, refuzând accesul în zona în cauză tuturor nerezidenților, inclusiv jurnaliștilor.

Criticii acțiunilor guvernului îl acuză că practică o politică de respingere, împiedicând migranții să depună cereri de azil și obligându-i să se întoarcă în Belarus. Imagini cu femei și copii respinși de agenți polonezi la frontieră în vremea rece și ploioasă de toamnă au fost difuzate luni de diferite mass-media poloneze independente.

Majoritatea migrației ilegale către Uniunea Europeană trece prin Marea Mediterană. Fenomenul este fără precedent pentru statele din estul UE, Letonia, Lituania și Polonia.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,47
Cer acoperit de nori
Umiditate:62 %
Vint:0,89 m/s
Thu
5
Fri
7
Sat
2
Sun
0
Mon
6

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău