Polonia preia conducerea Forței NATO de reacție rapidă

  • 03 Ianuarie 2020 11:23
Polonia preia conducerea Forței NATO de reacție rapidă

Polonia a preluat miercuri conducerea Forței NATO de reacție super-rapidă. Polonia a prelua ștafeta de la Germania la 1 ianuarie 2020 și o va preda Turciei în 2021, informează Polskieradio24 și UPI.com, potrivit defenseromania.ro.

,Vârful de lance" al NATO, denumit oficial Forța Întrunita cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF), a fost înființat în urma crizei din Ucraina și a devenit de atunci un element al strategiei de descurajare împotriva Rusiei, notează sursa citată.

Caracteristica specială a acestei forțe este gradul înalt de pregătire. De exemplu, forțele avansate trebuie să poată fi desfășurate în maximum 72 de ore, în timp ce pentru altele perioadă este de cinci până la șapte zile. Pentru soldați aceasta înseamnă că trebuie să fie pregătiți permanent și ei nu se pot îndepărta de locația sarcinilor lor.

VJTF face parte din Forța de Reacție a NATO (NRF)

VJTF a înființat în 2014 Summit-ul din Țara Galilor, ca răspuns la anexarea ilegală a Rusiei a Crimeei. Este parte a Forței de Răspuns a NATO (NRF) formată din forțe terestre, aeriene, maritime și speciale.

Mobilizând o brigadă terestră multinațională, forțe speciale, precum și mijloace aeriene și navale, rolul acesteia este să intervină în termen foarte scurt (2 până la 3 zile), dacă este necesar, pentru a pregăti desfășurarea unui grup inițial de forțe al unui al doilea eșalon (IFFG), compus din două brigăzi multinaționale Brigada 21 Infanterie poloneză va fi nucleul dur al VJTF în 2020, precizează Opex 360, citat de EVZ.

Va beneficia de sprijinul diferitelor unități poloneze de luptă, inclusiv de poliție militară, experți în logistică și specialiști în lupta împotriva armelor chimice , biologice, radiologice și nucleare, informează NATO.

Participă și România

Bulgăria, Republica Cehă, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Portugalia, România, Spania, Slovacia, Turcia și Regatul Unit vor participa, de asemenea, la VJTF în 2020.

La fel și Statele Unite, despre care NATO spune că sunt pregătite pentru sprijin „prin forțe aeriene și alte mijloace tactice de susținere". De menționat că, anul acesta, forțele americane vor conduce exercițiul Defender Europe, care va implica până la 40.000 de soldați din 18 țări.

În 2021, succesiunea în fruntea VJTF riscă să fie complicată, deoarece Turcia este chemată să furnizeze corpul principal al acestei forțe.

Însă relațiile dintre Ankara și NATO sunt din ce în ce mai deteriorate, guvernul de la Ankara fiind decis să blocheze planurile defensive privind flancul estic al Alianței, atât timp cât aliații nu recunosc milițiile kurde siriene (YPG) ca „teroriști".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău