Polonia pledează pentru excluderea sectorului transporturilor din revizuirea directivei europene privind lucrătorii detașați

  • 05 Septembrie 2017 18:16
Polonia pledează pentru excluderea sectorului transporturilor din revizuirea directivei europene privind lucrătorii detașați

Premierul polonez Beata Szydlo și-a manifestat marți speranța că va fi găsit un compromis pentru revizuirea directivei europene privind lucrătorii detașați, revizuire cerută insistent de președintele francez Emmanuel Macron, dar a solicitat ca sectorul transporturilor să fie exclus dintr-o asemenea înțelegere, informează AFP.

'Sperăm, de asemenea datorită angajamentului președinției estone (a Consiliului UE), că în ceea ce privește revizuirea directivei privind lucrătorii detașați vom ajunge la un compromis care să țină cont de interesele întreprinzătorilor din zona noastră', a spus șefa guvernului polonez în timpul unei conferințe de presă comune cu omologii săi lituanian și leton, Saulius Skvernelis și respectiv Maris Kucinskis. Ea a subliniat însă că punctul de vedere al Poloniei este că sectorul transporturilor trebuie exclus din această revizuire.

'Ne pronunțăm pentru o derogare cât mai larg posibilă pentru sectorul transporturilor (...), având în vedere caracterul particular al operațiunilor de transport (...) Nu ne vom da acordul pentru adoptarea unor reguli care să implice eliminarea transportatorilor țărilor din regiunea noastră membre ale pieței comune', a explicat premierul polonez.

Ea a fost sprijinită de omologul lituanian, care a insistat asupra faptului că revizuirea acelei directive nu trebuie să includă și sectorul transporturilor. 'Nu vom fi de acord cu inițiative unilaterale privind sectorul transporturilor', a spus premierul Saulius Skvernelis.

Șefa executivului polonez a mai menționat că țările grupului de la Vișegrad (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria) depun eforturi pentru a găsi soluții 'care, pe de o parte, să răspundă așteptărilor statelor ce pledează pentru o consolidare a mecanismelor combaterii eventualelor abuzuri în domeniul detașării lucrătorilor și, pe de altă parte, să vizeze protejarea întreprinzătorilor în fața formalităților administrative excesive și a costurilor asociate', ea precizând de asemenea că a prezentat aceste inițiative premierilor din statele baltice.

Conform estimărilor mediului polonez de afaceri, o revizuire a directivei europene privind lucrătorii detașați riscă să afecteze circa 300.000 de șoferi polonezi care lucrează în alte state ale UE.

Anterior, refuzul premierului Beata Szydlo de a accepta revizuirea acestei directive a condus la un schimb de replici cu președintele francez Emmanuel Macron. Acesta din urmă — aflat în Bulgaria în cadrul turneului său est-european în care a încercat să obțină sprijin pentru revizuirea directivei — a calificat refuzul Varșoviei drept 'o nouă eroare' și a acuzat Polonia că se izolează în Europa, comentarii calificate atunci de Beata Szydlo drept 'arogante'.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău