Polonia: Ministrul de externe Jacek Czaputowicz a demisionat

  • 20 August 2020 14:22
Polonia: Ministrul de externe Jacek Czaputowicz a demisionat

Ministrul de externe polonez Jacek Czaputowicz și-a prezentat demisia, a anunțat joi Ministerul Afacerilor Externe de la Varșovia, fără a oferi motivele precise ale acestei decizii, potrivit Reuters și AFP.

''Ministrul a declarat în trecut că perioada post-electorală este momentul potrivit pentru o schimbare la vârful diplomației poloneze'', a indicat Biroul de presă al MAE polonez, citat de agenția de presă PAP.

Jacek Czaputowicz, în funcție din ianuarie 2018, ''și-a exprimat convingerea că succesorul său va menține linia actuală și va favoriza consolidarea poziției Poloniei pe scena internațională'', a adăugat Ministerul de Externe polonez.

Această demisie intervine într-o perioadă în care Polonia este angajată intens în soluționarea crizei politice din Belarus după alegerile prezidențiale din 9 august, contestate de opoziția democratică belarusă și de Uniunea Europeană. Miercuri, ministrul Czaputowicz i-a primit la Varșovia pe opozanții belaruși Valeri și Veronika Tsepkala.

În luna iulie, Jacek Czaputowicz a lăsat de înțeles că ar putea renunța la funcție, în contextul în care Partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare, lua în considerare să opereze unele schimbări la nivelul executivului în urma alegerilor prezidențiale. ''Acum câteva luni, am convenit cu premierul Mateusz Morawiecki să-mi continui misiunea până la alegerile prezidențiale'', declara la 20 iulie Czaputowicz pentru cotidianul Rzeczpospolita. El preciza că nu există presiuni asupra sa din partea PiS pentru a părăsi funcția.

Alegerile prezidențiale din Polonia, câștigate de președintele în exercițiu Andrzej Duda, susținut de PiS, au fost considerate esențiale pentru viitoarele relații ale Varșoviei cu Uniunea Europeană.

La două săptămâni după scrutinul prezidențial, liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a anunțat că intenționează să remanieze guvernul ''la scurt timp după vacanța de vară'', precizând că premierul Mateusz Morawiecki va rămâne la conducerea guvernului.

Decizia liderului PiS a fost mai degrabă un răspuns la victoria la limită a lui Andrzej Duda în scrutinul prezidențial din Polonia de la începutul lunii iulie. Duda a obținut victoria doar cu un avans mic în fața contracandidatului său, Rafal Trzaskowski, reprezentantul principalului partid de opoziție, Platforma Civică. Mulți au considerat că acesta este un semn al nemulțumirii electoratului polonez față de activitatea guvernului.

Jaroslaw Kaczynski a menționat că vor fi făcute schimbări și în interiorul PiS, fără însă a oferi detalii despre persoanele și funcțiile vizate.

Demisia șefului diplomației poloneze survine la două zile după cea a ministrului sănătății, Lukasz Szumowski, care și-a justificat decizia prin motive personale.

Szumowski a fost criticat în special pentru modul în care a gestionat achizițiile de medicamente și echipamente medicale în timpul pandemiei de coronavirus, tranmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău