Polonia își folosește bursa de acțiuni, cea mai mare din regiune, pentru a-și extinde influența în Est

  • 12 Februarie 2017 16:23
Polonia își folosește bursa de acțiuni, cea mai mare din regiune, pentru a-și extinde influența în Est

Cu Ucraina destabilizată de un război intern și cu Moldova alunecând ușor spre Rusia, Polonia își aruncă bursa de acțiuni, cea mai mare din Europa de Est, în lupta pentru Parteneriatul Estic, scrie Ziarul Financiar.

Polonia este, alături de Suedia, inițiatoarea Parte­ne­­riatului Estic, proiect care ar trebui să întărească legă­turile economice și comer­ciale ale UE cu state foste sovietice și care a înfuriat atât de tare Rusia, încât aceas­ta și-a creat propria Uniune Va­mală Eurasiatică.

Inițiativa reflectă ambiția Poloniei de a deveni lider economic și politic regional, iar această ambiție este evidentă pe bursa de acțiuni de la Varșovia (GPW).  Pe această bursă, printre alte zeci de companii străine, sunt listate și companii ucrainene. Bursa are chiar și un indice dedicat acțiunilor companiilor ucrainene. WIG-UKRAINE, al doilea indice național al bursei, are în compoziție titlurile a șapte companii (pe bursa de la Varșovia sunt listate și alte companii ucrainene) și a urcat cu 83% în ultimul an. El a fost introdus în 2011, înainte de revoluția ucraineană cunoscută ca Euromaidan, cea care a adus țara pe drumul european. Parteneriatul Estic a fost lansat în 2009. Între timp, Ucraina a rămas fără peninsula Crimeea, anexată de Rusia, iar estul țării este paralizat de un conflict cu forțe separatiste sprijinite de Moscova. 

Acum, Polonia urmărește să reimpulsioneze Parteneriatul Estic îmbunătățind relațiile cu Belarus, potrivit Reuters. Iar în acest sens, scrie presa poloneză, cea mai mare bancă bielorusă, Belarusbank, controlată de stat, și companiile de energie Mozyr și Naftan iau în considerare oferte publice inițiale de vânzare de acțiuni pe bursa din Varșovia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău