Polonia introduce controale la frontiera cu Slovacia pentru a preveni imigrația ilegală

  • 26 Septembrie 2023 09:04
Polonia introduce controale la frontiera cu Slovacia pentru a preveni imigrația ilegală

Polonia a anunțat luni, 25 septembrie, că va introduce controale la frontieră pentru vehiculele care sosesc din Slovacia, un alt stat membru al UE, pentru a combate o rută de migrație ilegală, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Retorica antiimigrație este de ani de zile un element de bază al conservatorilor aflați la putere în Polonia, care se pregătesc pentru alegerile generale de luna viitoare.

Atât Polonia, cât și Slovacia fac parte din spațiul european de liberă circulație Schengen.

Reintroducerea controalelor la frontieră în spațiul Schengen este permisă doar în circumstanțe excepționale.

Imigranții ilegali tranzitează așa-numita rută balcanică prin Ungaria și Slovacia, deoarece nu există o graniță între Polonia și Slovacia, ci doar o graniță Schengen”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki în timpul campaniei electorale.

L-am instruit pe ministrul de interne să introducă controale asupra microbuzelor, dubițelor, mașinilor și autobuzelor unde există suspiciunea prezenței imigranților ilegali”, a adăugat el, citat de agenția de presă poloneză PAP.

Slovacia a înregistrat recent o creștere a numărului de imigranți. În primele opt luni ale acestui an, țara a detectat aproximativ 24.500 de imigranți care au intrat ilegal, majoritatea din Serbia via Ungaria.

Potrivit poliției slovace, această cifră a crescut la aproape 10 900 de persoane pe tot parcursul anului trecut, față de doar câteva sute în anul precedent.

Șeful poliției slovace, Stefan Hamran, a declarat că 97% dintre migranții ilegali din Slovacia s-au identificat ca fiind sirieni care, din cauza normelor internaționale, nu pot fi reținuți sau deportați.

El a explicat că, după finalizarea procedurilor administrative în Slovacia, migranții și-au continuat drumul spre Europa de Vest.

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
22
Sun
23
Mon
24
Tue
24
Wed
21
Arhivă Radio Chișinău