Polonia intenționează să închidă până la finele lui 2036 cea mai poluantă termocentrală din Europa

  • 09 Iunie 2021 09:29
Polonia intenționează să închidă până la finele lui 2036 cea mai poluantă termocentrală din Europa

Polonia intenționează să închidă până la finele lui 2036 cea mai poluantă termocentrală din Europa, Belchatow, arată proiectul unui document publicat de autoritățile locale, după ce compania energetică PGE a renunțat la planurile de a dezvolta o mină de cărbune pentru a o sprijini, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Documentul, prezentat pentru consultare publică, este parte a solicitării regiunii Lodz de sprijin de la Fondul pentru o tranziție justă. Acesta va finanța proiecte care vor reduce costurile socio-economice pentru comunitățile din întreaga UE care depind în mare măsură de combustibilii fosili sau de sectoare industriale cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră și care au nevoie să își diversifice economia locală.

PGE a abandonat planul de a dezvolta o mină de lignit în Zloczew pentru a alimenta centrala Belchatow, după ce a ajuns la concluzia că proiectul va genera pierderi, se arată în document.

Belchatow, ale cărei operațiuni ar fi urmat să fie extinse dincolo de 2030 cu ajutorul minei, va fi închisă în perioada 2030 - 2036, se arată în document.

"Planificarea datelor pentru închiderea unităților termocentralei de la Belchatow și renunțarea la planul de a exploata zăcămintele de la Zloczew sunt de o importanță fundamentală pentru viitorul complexului Belchatow, al angajaților și al locuitorilor regiunii", a afirmat directorul general Wojciech Dabrowski. Acesta a adăugat: "Cele două elemente au o încărcătură simbolică, deoarece de succesul proiectului va depinde în mare măsură succesul transformării energetice a Poloniei".

Conform strategiei energetice până în anul 2040, adoptată recent de Guvernul polonez, ponderea surselor regenerabile în consumul final de energie va fi de cel puțin 23% în anul 2030, când capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore ar urma să ajungă la 5,9 gigawați, comparativ cu zero în prezent. Până în 2040, capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore va ajunge la 11 gigavați.

În pofida unei creșteri economice susținute după căderea comunismului, cărbunele are o pondere de peste 70% în producția de electricitate a Poloniei. În plus, aceasta este singura țară membră a UE care a refuzat să se angajeze să ajungă la neutralitate climatică până în 2050, susținând că are nevoie de mai mult timp pentru a face tranziția la emisii zero.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău