Polonia | Fostul șef de cabinet al lui Tusk, condamnat pentru neglijență în legătură cu tragedia aviatică de la Smolensk

  • 13 Iunie 2019 16:27
Polonia | Fostul șef de cabinet al lui Tusk, condamnat pentru neglijență în legătură cu tragedia aviatică de la Smolensk

Un tribunal polonez l-a condamnat joi pentru neglijență în serviciu pe fostul șef de cabinet al lui Donald Tusk, din perioada când acesta era prim-ministru, în legătură cu accidentul aviatic de pe 10 aprilie 2010 de la Smolensk, în Rusia, în care și-au pierdut viața președintele de atunci al statului polonez, Lech Kaczynski, și alți 95 de oficiali, transmite marți Reuters.

Tragicul eveniment a traumatizat țara și continuă să-i divizeze pe polonezi, de obicei în funcție de afinitățile politice. 

Partidul Lege și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al președintelui decedat, i-a acuzat multă vreme pe Tusk și guvernul său că nu au investigat în mod corespunzător circumstanțele catastrofei aviatice.

Conservatorii polonezi au afirmat în mod repetat că Tusk este responsabil 'din punct de vedere politic' pentru tragedia aviatică din 2010. Donald Tusk era prim-ministru în momentul producerii catastrofei, iar membri ai PiS îl consideră responsabil pentru că nu a asigurat securitatea președintelui.

Sondajele de opinie arată că mulți polonezi cred că prăbușirea avionului la aterizarea pe aeroportul militar din Smolensk, în condiții de ceață densă, a fost un accident tragic, dar alții continuă să susțină că a fost vorba despre un asasinat planificat.

Joi, un tribunal l-a condamnat pe Tomasz Arabski, șeful cancelariei premierului la acea vreme, la zece luni de închisoare, pedeapsă a cărei executare este suspendată timp de doi ani. 

'El a permis cancelariei să folosească transportul aerian într-o misiune oficială, având cunoștință că la Smolensk nu exista un aeroport unde primirea unei aeronave (care transporta un șef de stat) să se fi desfășurat corespunzător', a indicat judecătorul Hubert Gasior, într-o transmisie televizată.

Comentând decizia justiției, purtătoarea de cuvânt a PiS, Anita Czerwinska, a vorbit despre 'un verdict simbolic prin comparație cu amploarea pagubelor făcute Poloniei'.

Donald Tusk, prim-ministru al Poloniei între 2007-2014 și în prezent președintele Consiliului European, a depus mărturie la proces. 

El a declarat că nu intra în atribuțiile sale să organizeze aspectele tehnice ale deplasării în Rusia, unde Lech Kaczynski și alți oficiali urmau să-i comemoreze pe ofițerii polonezi uciși de sovietici în masacrul de la Katyn, în Al Doilea Război Mondial.

Ancheta cu privire la accident desfășurată de guvernul Tusk a concluzionat că prăbușirea a fost provocată de o eroare de pilotaj. Cu toate acestea, politicienii PiS au lăsat de multe ori să se înțeleagă că tragedia, care a tensionat relațiile cu Rusia, ar fi putut să fi fost provocată de o explozie la bord, fără a oferi însă nicio dovadă concretă.

Procesul încheiat joi a fost intentat de membri ai familiilor victimelor, care au acuzat autoritățile de neglijență.

Cele două părți au dreptul la recurs.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău