Polonia exclude din utilizare în limba sa denumirea „Kaliningrad” . Exclava rusă va primi vechiul nume polonez

  • 10 Mai 18:51
Polonia exclude din utilizare în limba sa denumirea „Kaliningrad” . Exclava rusă va primi vechiul nume polonez

O comisie specială a Serviciului Geodezic Principal al Poloniei a decis să excludă din utilizarea în limba poloneză denumirile „Kaliningrad” și „regiunea Kaliningrad”, relatează BBC.

Pentru a desemna acest oraș rusesc, se propune utilizarea numelui său polonez – Królewiec, iar pentru regiune – Krulevetskaya, scrie G4Media.

Reuniunea comisiei responsabile de standardizarea denumirilor geografice din afara Poloniei a avut loc marți, 9 mai. Decizia a intrat în vigoare în aceeași zi.

„Faptul că un oraș mare din apropierea granițelor poloneze a primit numele lui Kalinin, un criminal responsabil, printre altele, de decizia privind masacrul polonezilor (masacrul de la Katyn), are un caracter emoțional, negativ în Polonia”, a precizat comisia într-un comunicat.

Membrii comisiei au precizat că evenimentele din Ucraina – agresiunea rusă și impunerea de către Moscova a așa-numitei „lumi rusești” – i-au determinat să ia o decizie.

Kremlinul a calificat decizia Poloniei drept o nebunie.

„Nu este vorba nici măcar de rusofobie, ci de niște procese la limita nebuniei care au loc în Polonia”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

Potrivit acestuia, Polonia, de-a lungul istoriei sale, „din când în când alunecă în nebunie în ura sa față de ruși, iar acest lucru nu aduce nimic bun pentru Polonia și polonezi”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:7,2 m/s
Thu
21
Fri
22
Sat
21
Sun
19
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău