Polonia este pregătită pentru oprirea livrărilor de petrol rusesc, susține ministrul Mediului

  • 29 Decembrie 2022 16:49
Polonia este pregătită pentru oprirea livrărilor de petrol rusesc, susține ministrul Mediului

Polonia este pregătită pentru o interdicție a vânzărilor de petrol impusă de Rusia acelor țări care au implementat un plafon de preț pentru țițeiului rusesc, a declarat joi Anna Moskwa, ministrul Mediului din Polonia, țară care și-a redus importurile de petrol din Rusia și în paralel a încheiat acorduri de aprovizionare cu alți producători precum Arabia Saudită, informează Reuters.

Grupul statelor puternic industrializate (G7) și aliații lor, printre care se numără și Polonia, au convenit la începutul acestei luni un plafon de preț de 60 de dolari per baril pentru țițeiul rusesc livrat prin intermediul tancurilor petroliere. În replică, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat marți un decret care interzice furnizarea de petrol și produse petroliere rafinate, timp de cinci luni începând cu data de 1 februarie, către țările care au aderat la plafonul de preț occidental.

Polonia și-a redus gradual importurile de petrol rusesc, iar după debutul războiului din Ucraina a încetat să mai cumpere petrol rusesc livrat pe mare, a informat grupul petrolier polonez PKN Orlen. Compania adaugă că și-a asigurat livrări din surse alternative via un parteneriat cu gigantul Saudi Aramco.

"Suntem pregătiți să rafinăm toate tipurile de petrol și asta este în avantajul nostru", a spus Anna Moskwa într-o conferință de presă. Oficialul polonez și-a exprimat de asemenea speranța că următorul pachet de sancțiuni adoptat de UE va include și o decizie privind interzicerea petrolului rusesc.

Luna trecută, Reuters a infirmat că Polonia vrea să obțină sprijinul Germaniei pentru a putea introduce sancțiuni care să vizeze tronsonul din Germania și Polonia al oleoductului Drujba, astfel încât Varșovia să poată abandona anul viitor un contract privind cumpărarea de petrol rusesc, fără a plăti însă penalități.

Polonia și Germania au promis încă din primăvară că vor încerca să pună punct importurilor de petrol rusesc via tronsonul nordic al oleoductului Drujba, până la finele anului. Cu toate acestea, grupul polonez Orlen este legat în continuare de un contract convenit anterior cu grupul petrolier rus Tatneft

"Credem că următorul pachet de sancțiuni va include și o decizie cu privire la petrol", a spus Anna Moskwa. "Sancțiunile anulează contractul cu Tatneft", a adăugat oficialul polonez.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sun
6
Mon
0
Tue
1
Wed
2
Thu
0
Arhivă Radio Chișinău