Polonia: Doi comandanți de rang înalt ai armatei au demisionat; Opoziția cere demisia ministrului apărării

  • 10 Octombrie 2023 13:31
Polonia: Doi comandanți de rang înalt ai armatei au demisionat; Opoziția cere demisia ministrului apărării

Șeful statului major și comandantul pentru operațiuni ai armatei poloneze au demisionat din funcție, cu cinci zile înainte de alegerile legislative din această țară ce se învecinează cu Ucraina, informează AFP, care îi citează pe purtătorii de cuvânt ai celor doi oficiali polonezi, scrie Agerpres.

Cei doi comandanți nu au precizat motivele demisiilor lor, însă mass-media din Polonia menționează un conflict cu ministrul apărării.

"Generalul Rajmund Andrzejczak și-a prezentat luni demisia din postul de șef al statului major", a declarat pentru AFP purtătoarea sa de cuvânt, colonelul Joanna Klejszmit. "Ca orice alt soldat, el are dreptul să demisioneze fără să-și motiveze decizia", a adăugat ea.

Comandantul pentru operațiuni, generalul Tomasz Piotrowski, a demisionat la rândul său din funcție.

Potrivit mass-media din Polonia, cei doi ofițeri, care ocupau aceste funcții din 2018, au decis să demisioneze în urma unui îndelungat conflict cu ministrul polonez al apărării Mariuz Blaszczak și se opuneau tentativelor de a implica armata în campania electorală.

Aceasta este cea mai mare criză din armata poloneză din ultimii ani.

După ce cei doi militari și-au făcut publică decizia de a demisiona, opoziția poloneză a cerut demisia ministrului apărării.

"E război în Ucraina, război în Orientul Mijlociu, iar armata poloneză se destramă. Acțiunile partidului Lege și Justiție (PiS, la putere) ne lasă fără apărare în cea mai mare criză", a declarat Krzystof Gawkowski, președintele grupului parlamentar Noua Stângă, pe platforma X (fosta Twitter).

Varșovia a fost unul dintre principalii furnizori de arme pentru Ucraina și rămâne o țară-cheie pentru transferul de arme și de echipamente militare occidentale către Kiev.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,06 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău