Polonia, dispusă să plătească două miliarde de dolari pentru o bază americană pe care ar numi-o ''Fort Trump''

  • 19 Septembrie 2018 12:25
Polonia, dispusă să plătească două miliarde de dolari pentru o bază americană pe care ar numi-o ''Fort Trump''

Polonia este dispusă să plătească cel puțin două miliarde de dolari pentru instalarea unei baze militare americane pe teritoriul său pe care promite s-o numească ''Fort Trump'', ofertă pe care președintele american Donald Trump a anunțat că o examinează "foarte serios", relatează AFP.

Președintele polonez Andrzej Duda "ne-a oferit mult mai mult decât două miliarde de dolari'' pentru a înființa o bază permanentă în țara sa, a declarat Donald Trump într-o conferință de presă comună la Casa Albă cu omologul său polonez.

"Polonia este pregătită să contribuie semnificativ la prezența Statelor Unite în Polonia", a declarat anterior Trump în Biroul Oval, înainte de întâlnirea cu omologul său polonez. "Dacă sunt gata să facă acest lucru, despre asta vom vorbi cu siguranță", a spus președintele american. El a subliniat că Statele Unite au avut în vedere această solicitare a Poloniei ''din punctul de vedere al protecției militare a ambelor țări, dar și al costurilor'' pe care le implică.

În cadrul conferinței de presă comune, președintele polonez i-a cerut omologului său american să "trimită mai mulți militari americani în Polonia". "Sper să luați decizia de a trimite mai multe unități și echipament (...). Aș dori foarte mult să văd o bază americană permanentă în Polonia, pe care am numi-o Fort Trump", a adăugat el. ''Prezența forțelor americane este total justificată (pe fondul) comportamentului agresiv al Rusiei'', a insistat Duda, referindu-se în special la situațiile din Georgia sau din provincia ucraineană Crimeea, anexată de Rusia, care reprezintă - în opinia sa - o "încălcare permanentă a dreptului internațional" de către Moscova. "Există o întreagă paletă de argumente în favoarea ideii că prezența forțelor armate americane în această regiune este absolut justificată", a subliniat președintele Poloniei.

Potrivit EFE, Duda a respins argumentele conform cărora o bază americană permanentă atât de aproape de Rusia ar putea presupune ''o deteriorare a securității'' în regiune, provocând o creștere a ''militarizării'' ruse în estul Europei. ''De mai bine de 10 ani se produce o militarizare extrem de puternică, de exemplu în Kaliningrad (enclavă rusă între Polonia și Lituania - n.r.). Aceasta este realitatea în care trăim astăzi. Comportamentul agresiv al Rusiei este (...) ceva sistematic'', a denunțat președintele polonez.

Duda, care provine din rândurile partidului naționalist-conservator Lege și Justiție (PiS), a evitat să apere Uniunea Europeană în ceea ce privește tensiunile comerciale între blocul comunitar și Statele Unite, și s-a străduit să scoată în evidență similitudinile dintre el și Trump. ''Domnul Trump spune 'SUA pe primul loc' și eu spun 'Polonia pe primul loc', așa că ne înțelegem unul pe altul foarte bine'', a insistat Duda, care a apreciat că Trump nu dorește altceva decât ''cooperarea pe baze echitabile cu Uniunea Europeană'', conform EFE.

La rândul său, șeful Pentagonului, Jim Mattis, a apreciat eforturile Poloniei de a crește bugetul apărării, insistând în același timp asupra faptului că nu s-a luat nicio decizie cu privire la o posibilă bază americană pe teritoriul acestei țări. ''După cum știți, nu este vorba doar despre o singură bază. Este vorba despre zone de antrenament, este vorba despre infrastructuri de mentenanță în cadrul bazei, toate aceste lucruri, sunt numeroase detalii pe care trebuie să le studiem împreună cu polonezii. Cu alte cuvinte nu a fost luată nicio decizie, studiem (chestiunea) și colaborăm'', a explicat Mattis.

Dacă s-ar concretiza, o astfel de inițiativă ar putea crea tensiuni în interiorul NATO și ar agrava și mai mult disensiunile puternice dintre Occident și Rusia, notează AFP.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău