Polonia, dispusă să plătească două miliarde de dolari pentru o bază americană pe care ar numi-o ''Fort Trump''

  • 19 Septembrie 2018 12:25
Polonia, dispusă să plătească două miliarde de dolari pentru o bază americană pe care ar numi-o ''Fort Trump''

Polonia este dispusă să plătească cel puţin două miliarde de dolari pentru instalarea unei baze militare americane pe teritoriul său pe care promite s-o numească ''Fort Trump'', ofertă pe care preşedintele american Donald Trump a anunţat că o examinează "foarte serios", relatează AFP.

Preşedintele polonez Andrzej Duda "ne-a oferit mult mai mult decât două miliarde de dolari'' pentru a înfiinţa o bază permanentă în ţara sa, a declarat Donald Trump într-o conferinţă de presă comună la Casa Albă cu omologul său polonez.

"Polonia este pregătită să contribuie semnificativ la prezenţa Statelor Unite în Polonia", a declarat anterior Trump în Biroul Oval, înainte de întâlnirea cu omologul său polonez. "Dacă sunt gata să facă acest lucru, despre asta vom vorbi cu siguranţă", a spus preşedintele american. El a subliniat că Statele Unite au avut în vedere această solicitare a Poloniei ''din punctul de vedere al protecţiei militare a ambelor ţări, dar şi al costurilor'' pe care le implică.

În cadrul conferinţei de presă comune, preşedintele polonez i-a cerut omologului său american să "trimită mai mulţi militari americani în Polonia". "Sper să luaţi decizia de a trimite mai multe unităţi şi echipament (...). Aş dori foarte mult să văd o bază americană permanentă în Polonia, pe care am numi-o Fort Trump", a adăugat el. ''Prezenţa forţelor americane este total justificată (pe fondul) comportamentului agresiv al Rusiei'', a insistat Duda, referindu-se în special la situaţiile din Georgia sau din provincia ucraineană Crimeea, anexată de Rusia, care reprezintă - în opinia sa - o "încălcare permanentă a dreptului internaţional" de către Moscova. "Există o întreagă paletă de argumente în favoarea ideii că prezenţa forţelor armate americane în această regiune este absolut justificată", a subliniat preşedintele Poloniei.

Potrivit EFE, Duda a respins argumentele conform cărora o bază americană permanentă atât de aproape de Rusia ar putea presupune ''o deteriorare a securităţii'' în regiune, provocând o creştere a ''militarizării'' ruse în estul Europei. ''De mai bine de 10 ani se produce o militarizare extrem de puternică, de exemplu în Kaliningrad (enclavă rusă între Polonia şi Lituania - n.r.). Aceasta este realitatea în care trăim astăzi. Comportamentul agresiv al Rusiei este (...) ceva sistematic'', a denunţat preşedintele polonez.

Duda, care provine din rândurile partidului naţionalist-conservator Lege şi Justiţie (PiS), a evitat să apere Uniunea Europeană în ceea ce priveşte tensiunile comerciale între blocul comunitar şi Statele Unite, şi s-a străduit să scoată în evidenţă similitudinile dintre el şi Trump. ''Domnul Trump spune 'SUA pe primul loc' şi eu spun 'Polonia pe primul loc', aşa că ne înţelegem unul pe altul foarte bine'', a insistat Duda, care a apreciat că Trump nu doreşte altceva decât ''cooperarea pe baze echitabile cu Uniunea Europeană'', conform EFE.

La rândul său, şeful Pentagonului, Jim Mattis, a apreciat eforturile Poloniei de a creşte bugetul apărării, insistând în acelaşi timp asupra faptului că nu s-a luat nicio decizie cu privire la o posibilă bază americană pe teritoriul acestei ţări. ''După cum ştiţi, nu este vorba doar despre o singură bază. Este vorba despre zone de antrenament, este vorba despre infrastructuri de mentenanţă în cadrul bazei, toate aceste lucruri, sunt numeroase detalii pe care trebuie să le studiem împreună cu polonezii. Cu alte cuvinte nu a fost luată nicio decizie, studiem (chestiunea) şi colaborăm'', a explicat Mattis.

Dacă s-ar concretiza, o astfel de iniţiativă ar putea crea tensiuni în interiorul NATO şi ar agrava şi mai mult disensiunile puternice dintre Occident şi Rusia, notează AFP.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
11,23 °C
cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,1 m/s
Tue
16 °C
Wed
16 °C
Thu
16 °C
Fri
17 °C
Sat
16 °C

Curs oficial BNM 15 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3784 -0.0178
USD 17.5601 -0.0305
RON 4.0724 -0.0107
UAH 0.7131 -0.0040
RUB 0.2737 0.0021
Arhivă Radio Chișinău