Polonia devine noua oaie neagră a Europei

  • 02 Iunie 2016 08:34
Polonia devine noua oaie neagră a Europei

„Polonia moare sub ocupația UE: Varșovia ar trebui să urmeze exemplul britanicilor (și să iasă din Uniune – n. red.)“, sună titlul unei știri de pe site-ul Sputnik News, un instrument de propagandă al Kremlinului.

Materialul îl citează pe un politician polonez, Janusz Korwin-Mikke, euro­parlamentar anchetat la el în țară pentru că a imitat anul trecut salutul nazist în Parlamentul European, scrie zf.ro 

Este ușor de înțeles de ce astfel de mesaje atrag atenția și sunt promovate de Moscova în contextual relațiilor tensionate dintre Rusia și Occident. Fără Polonia, UE ar fi cu siguranță mai slabă. Iar Polonia este unul dintre cei mai îndârjiți oponenți ai influenței rusești în Europa.

Însă Polonia, cândva considerată un elev model al integrării europene, a ajuns și sub lupa Comisiei Europene, din cauza schimbărilor pe care noul guvern le vrea la Curtea Constitu­țională, percepute de Bruxelles ca fiind riscuri pentru statul de drept. Ieri, Comisia a adoptat o poziție critică formală în această problemă, făcând un pas spre impunerea de sancțiuni.

Iar investitorii par să privească și ei cu prudență piața poloneză, îndrep­tându-și în schimb afecțiunea către Ungaria, oaia neagră a UE și pionierul politicilor neortodoxe pe care Varșovia se pare că încearcă să le imite. Cel puțin așa scrie Reuters.

Principalul indice al bursei ma­ghiare a crescut cu aproape 44% anul trecut. Acțiunile de pe această piață au urcat cu 70% în ultimii doi ani. În schimb, acțiunile cotate la Varșovia au scăzut cu mai mult de 20% de la începutul anului 2015, ratingul su­veran al Poloniei a fost tăiat de Standard & Poor’s, iar zlotul a avut cea mai slabă evoluție dintre monedele europene, depreciindu-se cu 8% față de euro în ultimul an.

Desigur, bursa de acțiuni poloneză este cea mai mare din Europa de Est și uriașă în comparație cu cea maghiară. Tot Reuters scrie că guvernul de la Budapesta și-a distrus bursa prin tot felul de măsuri neortodoxe înainte ca aceasta să fie preluată de banca centrală, listările noi sunt rare și volumele tranzacționate sunt încă sub nivelurile de dinaintea crizei.

Însă tendințele sugerează că investitorii nu au cu Polonia aceeași răbdare pe care o au avut-o cu Ungaria (trei ani). Poate că au așteptări mai mari de la Polonia.

În 12 luni de când președintele Duda a venit la putere, capitalizarea de piață a bursei de la Varșovia s-a redus cu 50 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

În acest timp, Ungaria și-a reprimit – luna trecută – ratingul recomadat pentru investiții de la Fitch.

“Problema ține de politică, politică și politică”, spune Guillaume Tresca, analist la Crédit Agricole.

Tatha Ghose amintește că “guvernul de la Budapesta a fost lăudat ca fiind genial”, la fel șI banca centrală, aflată acum într-un scandal din cauza modului în care a cheltuit banii publici (guvernul a fost lăudat mai ales după ce a forțat băncile să-și asume riscurile cursului de schimb șI al fluctuațiilor dobânzilor). Însă chiar dacă datele economice arătau îmbunătățiri, investitorii cereau premii mai mari pentru risc, spune Ghose.

Vicepremierul polonez Mateusz Morawiecki este conștient că schimbările pe care le face noul guvern pentru a-șI consolida puterea, de natură să alarmeze CE, îi descurajează pe unii investitori.

“Nu este un impact mare, dar este totușI un impact. Poate că 20% dintre posibilii investitori care ar fi putut investi pun un semn de întrebare, întrebând ce se întâmplă, spunând «Voi aștepta o soluție finală în această privință»”, le-a spus Morawiecki unor reporteri.

Comisia este îngrijorată de schimbările făcute de guvern la Curtea Constituțională, despre care criticii spun că vor afecta capacitatea instanței de a menține un echilibru democratic. Comisia este neliniștită și de ceea ce par a fi eforturi ale guvernului de a întări controlul asupra presei de stat.

Morawiecki a asigurat că pe el nu-l îngrijorează creșterea costurilor de finanțare ale țării de când noul guvern a venit la putere, în octombrie.

Partidul aflat acum la conducere, Lege și Justiție, conservator, considerat de unii observatori ultraconservator și naționalist, a câștigat alegerile promitând că va reduce vârsta de pensionare, că va majora alocațiile pentru copii și că îi va ajuta pe polonezii cu credite imobiliare în franci elvețieni. Pentru toate acestea ar trebui bani suplimentari, iar Morawiecki a explicat că guvernul nu va majora cheltuielile până nu va avea venituri mai mari.

„Nu până când vom fi convinși că avansul PIB-ului va stimula creșterea veniturilor din taxe și că anumite acțiuni ale ministerului de finanțe au succes”, a spus ministrul.

Ieri, principalii indici ai bursei de la Varșovia înregistrau scăderi, cele mai puternice în sectorul banca șI al materiilor prime.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău