Polonia cumpără lansatoare de rachete HIMARS din SUA, în valoare de 365 de milioane de euro

  • 14 Februarie 2019 08:56
Polonia cumpără lansatoare de rachete HIMARS din SUA, în valoare de 365 de milioane de euro

Polonia și Statele Unite au încheiat miercuri, 13 februarie, un contract în valoare de 414 milioane de dolari (365 de milioane de euro) pentru dotarea armatei poloneze cu lansatoare americane de rachete HIMARS, informează agenția AFP, citaă de Agerpres.

Lansatoarele mobile de rachete HIMARS (acronim pentru High Mobility Artillery Rocket System), produse de firma americană Lockheed Martin, au o rază de acțiune de 70 până la 300 de kilometri și sunt folosite în prezent de Statele Unite și de alte 18 țări. Polonia urmează să primească 20 de astfel de sisteme până în 2023.

La ceremonia de semnare desfășurată într-un hangar al armatei, lângă Varșovia, în prezența unor militari polonezi și americani, vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence, a declarat: "Suntem fericiți să colaborăm cu dumneavoastră pentru apărarea națională a Poloniei". El a subliniat că SUA vor fi întotdeauna alături de Polonia, ca aliat în cadrul NATO.

La rândul său, președintele polonez Andrzej Duda a arătat că achiziția "va avea un efect enorm nu doar asupra întăririi capacității de apărare a Poloniei și a armatei poloneze, ci va crește și securitatea în partea noastră din Europa, pe flancul estic al Alianței Atlantice".

Polonia a cumpărat din Statele Unite, în martie anul trecut, și sistemul antirachetă Patriot, în valoare de 4,75 miliarde de dolari (3,8 miliarde de euro). În Polonia se află în prezent, în cadrul forței NATO asigurate prin rotație de țările membre, aproape 5000 de militari americani, reamintește AFP.

Vicepreședintele Pence și secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, se află la Varșovia pentru a participa la o conferință pe tema securității în Orientul Mijlociu.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău