Avioane ale forțelor aeriene poloneze încep să patruleze în spațiul aerian al Slovaciei

  • 01 Septembrie 2022 18:28
Avioane ale forțelor aeriene poloneze încep să patruleze în spațiul aerian al Slovaciei

Avioane ale forțelor aeriene poloneze încep să patruleze în spațiul aerian al Slovaciei, țară care-și retrage avioanele de vânătoare rusești MIG-29, ce ar urma să fie transferate Ucrainei.

Potrivit unui comunicat oficial citat de agenția EFE, această misiune a aviației militare poloneze va dura până la sfârșitul anului viitor și vor fi folosite, prin rotație, două avioane F-16 și două MIG-29.

Conform unui acord anunțat sâmbătă, Polonia și Republica Cehă vor ajuta Slovacia în supravegherea spațiului său aerian până când această țară va primi cele 14 avioane F-16 comandate din SUA și care vor înlocui vechea flotă de MIG-29.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez a confirmat joi că Polonia intenționează să cumpere un număr încă nedeterminat de lansatoare multiple de rachete sud-coreene Chunmoo, în timp ce negociază cu SUA achiziția a circa 500 de sisteme HIMARS din aceeași categorie de arme.

Ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak a declarat anterior că planurile de achiziție a sistemelor HIMARS ''țin cont de capacitățile de producție ale industriei americane și de nevoile armatei SUA'', astfel că, deși Varșovia dorește să primească urgent aceste arme, ''livrările vor fi eșalonate în timp''.

Guvernul polonez dorește de asemenea ca forțele terestre ale armatei sale să devină ''cele mai mari și mai puternice din Europa'', conform unei declarații a ministrului Blaszczak. În acest scop a semnat recent acorduri pentru cumpărarea a 250 de tancuri americane Abrams, plus alte 116 tancuri de același fel la mâna a doua, 776 de vehicule de luptă ale infanteriei, 26 de blindate de recuperate, 17 pontoane și un mare număr de piese de artilerie.

Conform presei americane specializate în domeniul apărării, în anul 2030 Polonia ar urma să dispună de mai multe tancuri decât au împreună Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Olanda și Belgia, transmite AGERPRES.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău