Polonia cere Germaniei o despăgubire uriașă pentru pagubele provocate în cel de-al Doilea Război Mondial

  • 01 Septembrie 2022 18:19
Polonia cere Germaniei o despăgubire uriașă pentru pagubele provocate în cel de-al Doilea Război Mondial

Polonia a estimat la peste 1.300 de miliarde de euro pagubele ce i-au fost provocate de Germania în al Doilea Război Mondial, a anunțat joi liderul partidului polonez de guvernământ Lege și Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczynski, care a precizat că Varșovia va cere oficial Berlinului reparații de război, relatează agențiile AFP și DPA.

O estimare anterioară, menționată de un parlamentar polonez în 2019, indica circa 850 de miliarde de euro. Partidul Lege și Justiție a evocat de mai multe ori în trecut problema reparațiilor de război, dar fără ca vreo cerere oficială în acest sens să fie transmisă Berlinului. Acum însă, Kaczynski, liderul de facto al Poloniei, a promis că o va face, deși a admis că procesul obținerii unor sume ar putea fi ''lung și dificil''.

''Suma prezentată a fost calculată folosind metoda cea mai limitată, precaută, așadar este posibil ca ea că crească'', a mai declarat Kaczynski, la o conferință de presă organizată după ce o comisie parlamentară poloneză a prezentat un raport în trei volume despre pierderile economice, patrimoniale și umane provocate Poloniei de către Germania în al Doilea Război Mondial în perioada 1939-1945, transmite Agerpres.

Din suma totală ''o parte foarte serioasă reprezintă compensația pentru moartea a peste 5,2 milioane de cetățeni polonezi", a mai spus liderul partidului polonez de guvernământ, evocând faptul că ''ocupația'' germană a fost ''incredibil de criminală, incredibil de crudă și a cauzat efecte care, în numeroase cazuri, se simt și în ziua de azi''.

Guvernul de la Berlin nu a reacționat deocamdată la aceste declarații, dar a precizat în alte dăți că problema reparațiilor de război pentru Polonia a fost închisă după ce guvernul comunist polonez din anul 1954 a semnat atunci un acord cu fosta Republică Democrată Germană (RDG) prin care Varșovia renunța la cererile privind compensațiile. Însă actualul guvern polonez consideră acel acord drept ilegal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău