Polonia cere Germaniei noi despăgubiri pentru prejudiciile ce i-au fost provocate în al II-lea Război Mondial

  • 28 Octombrie 2018 16:41
Polonia cere Germaniei noi despăgubiri pentru prejudiciile ce i-au fost provocate în al II-lea Război Mondial

Președintele polonez, Andrzej Duda, a reiterat duminică solicitarea țării sale pentru ca Germania să achite Poloniei despăgubiri de război pentru prejudiciile provocate în cel de-al Doilea Război Mondial, cu câteva zile înainte de o nouă rundă de consultări guvernamentale între Varșovia și Berlin, potrivit AFP.

"În opinia mea, problema plăților pentru reparații nu este un capitol închis", a spus Andrzej Duda într-un interviu acordat ediției de duminică a cotidianului german Bild.

El s-a referit în acest sens la două rapoarte - unul elaborat sub egida fostului șef al statului polonez Lech Kaczynski, celălalt - al parlamentului de la Varșovia - potrivit cărora "pagubele provocate de război în Polonia nu au făcut niciodată obiect de compensare", mai ales distrugerea capitalei Varșoviei cu explozibili, casă cu casă, de către trupele fasciste.

"Deci, este o problemă despre adevăr și responsabilitate", a spus el.

Guvernul german a respins în trecut astfel de revendicări, apreciind că Polonia a renunțat oficial în august 1953 la cererile de reparații din partea Germaniei.

Partidul conservator la putere în Polonia contestă totuși validitatea acestui document, apreciind că a fost semnat sub constrângerea Uniunii Sovietice.

Declarația președintelui Duda intervine în contextul în care consultări guvernamentale polono-germane sunt prevăzute vineri la Varșovia.

Cancelarul german Angela Merkel, însoțită de mai mulți miniștri din cabinetul său, urmează să se întâlnească cu omologul său polonez Mateusz Morawiecki.

În privat, diplomați germani consideră că Polonia în acest dosar încearcă nu atât să obțină reparații concrete, obiectiv puțin realist, ci mai degrabă să se servească de acesta ca pârghie în speranța de a obține sprijinul Berlinului în probleme europene: bugetul UE sau amenințarea cu sancțiuni împotriva Varșoviei pentru abateri de la normele statului de drept. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:5,66 m/s
Sun
18
Mon
15
Tue
11
Wed
15
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău