Polonia cere Chinei să condamne agresiunea rusă împotriva Ucrainei

  • 19 Mai 2023 18:24
Polonia cere Chinei să condamne agresiunea rusă împotriva Ucrainei

Polonia a cerut vineri, 19 mai, Chinei să condamne agresiunea rusă împotriva Ucrainei, a informat Ministerul de Externe de la Varșovia, conform Agerpres.

Cu ocazia unei întrevederi cu emisarul special chinez Li Hui, însărcinat cu problema ucraineană, viceministrul polonez de externe Wojciech Gerwel "și-a exprimat speranța că China (...) va condamna agresiunea Rusiei și va face presiuni asupra Rusiei pentru ca aceasta să revină la respectarea principiilor dreptului internațional", arată un comunicat ministerului.

Li a sosit la Varșovia după o vizită de două zile la Kiev, în cadrul unui turneu în Europa pentru promovarea planului chinez de reglementare a conflictului între Rusia și Ucraina. Beijingul a anunțat că diplomatul va ajunge și în Rusia, Franța și Germania.

Ministerul polonez de Externe a subliniat că Gerwel a condamnat amenințările nucleare din partea Moscovei. "Polonia contează pe acțiuni concrete ale Chinei față de Rusia - statul agresor care șantajează lumea cu folosirea acestor arme", a declarat oficialul.

Comunicatul citat mai arată că "Polonia observă cu îngrijorare declarațiile de la Beijing privind dorința de a întări în continuare relațiile bilaterale cu Rusia, statul agresor".

Relațiile între Chia și Rusia sunt strânse; președintele chinez Xi Jinping a făcut în martie o vizită la Moscova, unde a declarat că legăturile bilaterale "intră într-o eră nouă". Pe de altă parte, Beijingul susține că este neutru în conflictul ruso-ucrainean și a fost criticat pentru refuzul de a condamna invazia rusă în Ucraina.

Li a apreciat săptămâna aceasta, în dialogul cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba și cu alți oficiali, că "nu există un panaceu pentru rezolvarea crizei".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău