Polonia cedează în litigiul cu UE și anunță că va renunța la camera disciplinară care controlează judecătorii Curții Supreme

  • 07 August 2021 18:40
Polonia cedează în litigiul cu UE și anunță că va renunța la camera disciplinară care controlează judecătorii Curții Supreme

Președintele principalului partid din coaliția conservatoare aflată la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a anunțat, sâmbătă, că Varșovia va renunța la Camera disciplinară a Curții Supreme, un aspect controversat al reformei sistemului său de justiție, măsură ce a fost solicitată de UE, transmite AFP.

"Vom suprima Camera disciplinară (a Curții Supreme) în forma în care funcționează în prezent și astfel va dispărea și obiectul litigiului (cu UE)", a declarat președintele PiS (Lege și Justiție) într-un interviu acordat agenției poloneze de presă PAP.

Primele propuneri de schimbare urmează să fie prezentate în septembrie, a menționat politicianul polonez.

La 14 iulie, Curtea de Justiție a UE (CJUE) a ordonat Poloniei să pună capăt imediat activităților Camerei disciplinare, care este însărcinată cu supervizarea judecătorilor și le poate ridica imunitatea. CJUE a explicat că acest for "nu oferă toate garanțiile de imparțialitate și independență" și nu este "ferit de influențe directe sau indirecte ale puterii legislative și executive", conform Agerpres.

Tribunalul constituțional polonez a sfidat însă Bruxellesul și a apreciat că măsurile provizorii decretate de CJUE "nu sunt conforme" cu Constituția Poloniei, iar ca urmare Comisia Europeană a dat termen Varșoviei până pe 16 august să promită că va respecta deciziile CJUE, sub amenințarea sancțiunilor financiare, amintește France Presse. Săptămâna aceasta, președinta Curții Supreme a anunțat înghețarea provizorie a activităților controversatei camere.

"Nu recunosc astfel de hotărâri (ale CJUE), întrucât ele merg clar dincolo de tratate și extind competența tribunalelor UE", a subliniat Kaczynski în interviul citat, adăugând că "totuși, obiectul litigiului există fără îndoială".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău