Polonia, avertizare aeriană extinsă, inclusiv Varșovia

  • 06 Februarie 17:40
Polonia, avertizare aeriană extinsă, inclusiv Varșovia

Agenția Poloneză de Servicii de Navigație Aeriană s-a consultat cu Comandamentul Operațional de Navigație Aeriană la 4 februarie și a emis o avertizare pentru utilizatorii spațiului aerian, scrie Newsweek România.

Avertizarea a fost inițiată la 5 februarie și va rămâne în vigoare până pe 5 mai. Acoperă spațiul aerian al întregii părți de est a Poloniei de-a lungul graniței cu Ucraina și Belarus, partea de nord-est de-a lungul graniței cu Lituania și Rusia (exclava Kaliningrad) și partea centrală a țării, inclusiv Varșovia.

Mesajul își propune să avertizeze utilizatorii spațiului aerian civil cu privire la o posibilă intensificare a activității aeronavelor militare în zona de est.

Acțiunile intensificate sunt pentru a răspunde „situației de amenințare de la granița de est”, a spus Comandamentul Operațional într-un comunicat.

Nu s-a specificat dacă această decizie presupune și doborârea rachetelor și donelor rusești „rătăcite” în spațiul aerian potrivit avertizării.

Generalul Ben Hodges, fost comandant al Armatei Statelor Unite în Europa, este de părere că țări NATO ar trebui să doboare rachetele lansate de Rusia asupra infrastructurii civile a Ucrainei, comparând situația cu ceea ce se întâmplă acum în Marea Roșie.

Generalul american crede că trebuie luat în calcul angajarea rachetelor de către țările cărora le traversează spațiul. 

Potrivit generalului, o parte din rachete sunt lansate de ruși din zonele ocupate din Ucraina, dar o mare parte sunt lansate de peste Marea Caspică, de aceea consideră că România, Polonia și alte țări est-europene NATO ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a lovi, de a contracara aceste rachete din interiorul propriului spațiu aerian.

Armata Poloniei se pregătește de luptă dacă Ucraina pierde  războiul cu Rusia. „Situația e îngrozitoare”, a declarat ministrul Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Ministerul Apărării nu a dezvăluit informații detaliate, dar o sursă din minister a declarat că această mișcare face „parte din planul general de apărare națională”.

Ministrul a declarat într-un briefing că „se lucrează la extinderea în continuare a fortificațiilor inginerești, inclusiv a unui sistem de adăposturi și îmbunătățirea acestora în zona de frontieră”.

„Situația este îngrozitoare; tot mai multe țări simt asta”, a declarat ministrul Apărării pentru cotidianul Super Express, citat de Anadolu, adăugând că se pregătește pentru un scenariu în care Ucraina pierde războiul cu Rusia și președintele rus Vladimir Putin decide să atace țările NATO, inclusiv Polonia.

„Îmi asum fiecare scenariu și le iau pe cele mai proaste în serios. Acesta este rolul ministrului Apărării în situația în care ne aflăm astăzi. Acestea nu sunt cuvinte aruncate în vânt. Încerc să le cântăresc foarte atent”, a spus el.

„Trebuie să fii pregătit pentru fiecare scenariu; de aceea facem un audit, tragem concluzii și completăm lacunele, în cazul armelor, de exemplu. Achizițiile mari sunt foarte importante. Dar pentru mine, echipamentul individual al soldaților este la fel de important. De la preluarea puterii, am încheiat contracte pentru achiziționarea de echipamente în valoare de 19 miliarde PLN (peste 4 miliarde dolari) -- cea mai mare parte din fabrici de armament poloneze”, a spus el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:6,17 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău