Polonia aruncă la „groapa de de gunoi a istoriei” monumentele comuniste (AFP)
-
30 Aprilie 2018 11:54
Timp de aproape 70 de ani, monumentul închinat gloriei soldaților Armatei Roșii a dominat marea piață din orașul Legnica, în sud-vestul Poloniei, pentru a fi înlăturat în cele din urmă într-una din aceste dimineți și sfârșind ca alte câteva zeci într-un depozit municipal, comentează France Presse, citată de Agerpres.
"În virtutea legii decomunizării, localitățile aveau termen până la sfârșitul lunii martie pentru a înlătura aceste monumente pe cheltuiala statului. După acest termen, operațiunea ar fi fost plătită din buzunarul nostru", a explicat purtătorul de cuvânt al primăriei, Arkadiusz Rodek.
Potrivit partidului conservator naționalist Lege și Justiție (PiS), autor al acestei legi din 1 aprilie 2016, Armata Roșie i-a alungat într-adevăr pe naziști, dar ea a impus mai ales un alt regim totalitar, ale cărui vestigii trebuie să fie eliminate fără milă. Orașul Legnica, supranumit "Mica Moscova" pentru că a adăpostit cea mai mare bază militară sovietică în Polonia, a trebuit să aducă o macara pentru a înlătura acest monument din bronz de 2,5 tone.
Statuia "din recunoștință" este una clasică a propagandei staliniste: un gest fratern, dar dominator, un soldat sovietic încredințează unui soldat polonez libertatea recucerită, în prezența unei fetițe, îmbrăcată în uniformă de pionier, simbol al unui viitor radios. Unii locuitori sarcastici vedeau în acest duo "primul cuplu homosexual al blocului sovietic", comentează AFP.
În 2016, guvernul PiS a însărcinat Institutul Național al Memoriei (IPN) să supervizeze acțiunile de decomunizare.
"Atât timp cât monumentele comuniste rămân în spațiul public, ele glorifică regimul comunist. Ele trebuie să fie demontate și transferate în muzee ale propagandei comuniste", precum cel din Podborsko, în nord-vest, explică istoricul Maciej Korkuc, directorul IPN, care a înregistrat circa 300 de monumente de acest gen în Polonia.
Dar multe localități se opun. La Elbag (nord), pentru a evita deplasarea unui tanc sovietic T-34, autoritățile l-au donat muzeului arheologic. Devenit proprietatea acestuia, el scapă legii respective.
Orașul vecin Malbork a încercat să-l vândă pe al său, dar n-a găsit cumpărător. "El a fost întotdeauna aici. În timpul întregii mele copilării, ne-am jucat în jurul lui de-a șoarecele și pisica și de-a v-ați ascunselea, el nu a deranjat niciodată pe cineva", își arată nedumerirea un tânăr locuitor.
La Lapanow, o mică localitate din sud, primarul a reciclat vechiul monument în memoria milițienilor comuniști uciși de rezistența anticomunistă în 1946, într-un monument închinat gloriei membrilor rezistenței.
Într-un prim elan după 1989, numeroase monumente comuniste, statui ale lui Lenin și Dzerjinski fuseseră înlăturate. Apoi procesul s-a oprit din lipsă de bani sau simpla omisiune, ori chiar ca urmare a revenirii foștilor comuniști la putere. "În prezent, a venit timpul să facem ordine", spune directorul IPN.
De această dată, PiS vrea să facă curățenie până la capăt. IPN a alcătuit o listă cu circa 1.500 de denumiri de locuri și organizații pentru a le schimba. Fără a obține însă adeziunea generală a publicului. La Sosnowiec, în Silezia, locuitorii s-au atașat de o piațetă cu sens giratoriu Edward Gierek, după numele conducătorului comunist căruia numeroși polonezi îi păstrează o frumoasă amintire.
Străzile în memoria polonezilor din Brigăzile internaționale din timpul Războiului civil din Spania au fost rebotezate, provocând proteste în Polonia și în străinătate. Iar Moscova consideră demolarea monumentelor drept o ofensă adusă soldaților sovietici căzuți pentru a-i alunga din Polonia pe naziști.
De acum încolo, deciziile aparțin prefecților care redenumesc străzile fără a-i consulta pe localnici, ca la Varșovia, unde Bulevardul Armatei Populare a căpătat numele președintelui defunct Lech Kaczynski.
Potrivit opoziției, PiS își realizează propria politică istorică, ridicându-și propriile monumente și glorificându-și proprii eroi.
Ea se întreabă până unde poate să meargă această politică, având în vedere că vocile cele mai radicale, precum premierul Mateusz Morawiecki afirmă că visează să demoleze Palatul Culturii și al Științelor, giganticul turn oferit Varșoviei de către Iosif Stalin. Potrivit lor, acesta este un simbol al dominației Moscovei. Pentru turiști el face parte din obiectivele de neocolit în timpul vizitării capitalei poloneze, cu care locuitorii acesteia s-au obișnuit.