Polonia are nevoie de 3-4 luni pentru a construi la frontiera ucraineană silozurile de cereale propuse de Biden

  • 15 Iunie 2022 18:58
Polonia are nevoie de 3-4 luni pentru a construi la frontiera ucraineană silozurile de cereale propuse de Biden

Construirea unor silozuri pentru stocarea provizorie a cerealelor în Polonia la frontiera cu Ucraina, așa cum a propus președintele american Joe Biden ca soluție pentru exportul cerealelor ucrainene, ar dura 3-4 luni, a declarat miercuri ministrul polonez al agriculturii, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

''Propunerea președintelui Biden este o idee interesantă, dar ea necesită soluționarea mai multor detalii, inclusiv locația, infrastructura, finanțarea, proprietatea'', a atenționat într-un mesaj pe Facebook ministrul Henryk Kowalczyk.

''Trebuie să avem de asemenea în vedere că finalizarea acestui tip de investiții durează trei-patru luni'', a adăugat oficialul polonez.

De când Rusia a lansat agresiunea militară asupra Ucrainei și a blocat porturile acesteia la Marea Neagră exporturile de cereale ucrainene s-au prăbușit, iar Ucraina are acum în silozuri peste 20 de milioane de tone de cereale și nu mai dispune de capacități libere de stocare pentru noua recoltă.

Prin urmare, președintele american Joe Biden a declarat marți că de-a lungul frontierei poloneze cu Ucraina vor fi ridicate silozuri temporare unde vor fi depozitate cereale ucrainene în vederea exportului acestora pe rute alternative celor care pleacă din porturile de la Marea Neagră.

Polonia a precizat că poate crește capacitatea de tranzit a cerealelor ucrainene cu până la 1,5 milioane de tone pe lună, dar creșteri suplimentare de capacitate sunt dificil de realizat, din cauza dificultăților logistice precum numărul insuficient al vagoanelor de marfă sau ecartamentul diferit al căilor ferate ucrainene față de cel al țărilor europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău