Polonia ar urma să aibă unul dintre cele mai moderne sisteme de apărare aeriană din Europa: IBCS „Creierul” apărării aeriene poloneze primește undă verde din SUA

  • 22 Septembrie 2023 18:00
Polonia ar urma să aibă unul dintre cele mai moderne sisteme de apărare aeriană din Europa: IBCS „Creierul” apărării aeriene poloneze primește undă verde din SUA

Departamentul de Stat al SUA a fost de acord să vândă Poloniei elemente ale sistemului de gestionare a apărării aeriene IBCS, destinate sistemelor Wisła (Patriot) și Narew (CAMM-ER). Valoarea acordului este de 4 miliarde USD (aproximativ 17,2 miliarde PLN), dar valoarea reală va fi cel mai probabil mai mică, după cum a recunoscut chiar Agenția pentru Cooperare în Domeniul Apărării și Securității (DSCA), care a emis notificarea, scrie defenseromania.ro.

Contractul trebuie să acopere achiziția a până la 93 de centre decomanda (Engagement Operation Centres - EOC) IBCS și până la 175 de linii de comunicații IFCN (Integrated Fire Control Network - rețea integrată de control al focului), împreună cu sisteme criptografice, lucrări de dezvoltare de software și de integrare a componentelor, asistență tehnică, laborator și infrastructură de integrare a sistemului, echipamente de testare și efectuarea de test, scrie sursa citată.

Deși notificarea DSCA menționează sistemul Patriot și componentele acestuia, acest acord se referă de fapt la achiziționarea de sisteme integrate de apărare antiaeriană IBCS pentru a doua fază a dezvoltării sistemelor poloneze Wisła și Narew. Acest lucru este evidențiat de numărul de componente IBCS pentru care Polonia a obținut acordul.

De regulă, o divizie, adică două baterii/patru unități de foc (în prima fază a Wisła, Polonia a cumpărat doar echipamente pentru o divizie, inclusiv patru radare de control al focului și 16 lansatoare de rachete), utilizează de la șase (configurație standard) până la aproximativ 12 (configurație extinsă) de centre operaționale și - de obicei - 12 centru de comunicații, cum ar fi liniile radio IFCN.

Sistemele Patriot și Narew ale Poloniei, operate cu un singur sistem de comandă

În cea de-a doua fază a programului Wisła, Polonia a achiziționat șase baterii Patriot (12 unități de foc, 48 de lansatoare) integrate cu IBCS, în timp ce programul Narew va include 23 de baterii/46 de unități de foc (138 de lansatoare) cu rachete CAMM-ER. Componentele incluse în aprobarea Departamentului de Stat al SUA sunt suficiente pentru această cantitate de sisteme achiziționate de Polonia.

În practică, acest lucru înseamnă că, după achiziție, bateriile poloneze Wisla, și anume Patriot cu IBCS (achiziționate în prima și a doua fază a programului) și Narew (cu lansatoare CAMM-ER și rachete cu o rază de acțiune de 45 km, radare poloneze, elemente de sprijin, dar și componente de comandă și control) vor putea opera într-un singur sistem de comandă.

Acest lucru va crește în mod dramatic eficiența operațiunilor. Cu atât mai mult cu cât, în viitor, alte elemente vor fi integrate în cadrul sistemului de comandă IBCS, cum ar fi avioanele de luptă F-35 și, poate, și sisteme de artilerie cu rază lungă de acțiune, ceea ce va permite efectuarea mai multor timpuri de misiuni în același timp.

Acesta este un pas spre construirea în Polonia a unuia dintre cele mai moderne sisteme de apărare aeriană din Europa (și din lume), deși, desigur, trebuie să fie completat în mod constant cu noi elemente, de exemplu cu sisteme de combaterea dronelor.

Notificarea Departamentului de Stat a precizat că cumpărătorul (guvernul polonez) a solicitat o compensare, iar acordul va trebui negociat între acesta și producător (Northrop Grumman). Ministerul polonez al Apărării Naționale a informat deja cu privire la negocierile de compensare în curs de desfășurare privind IBCS. Compensarea poate include în principal capacitățile necesare pentru integrare și/sau integrarea elementelor furnizate de industria poloneză, și anume rachete CAMM-ER și diferite tipuri de radare de avertizare (P-18PL, PET-PCL/SPL) și sisteme de control al focului (Sajna).

Configurația sistemului IBCS pe care Polonia o va obține pentru cea de-a doua fază a programului Wisla și Narew va fi creată cu o participare mai mare a industriei poloneze, de exemplu atunci când vine vorba de construcția nodurilor de comunicații. IBCS va fi "creierul" sistemelor pe care Polonia le-a comandat în timpul expoziției de tehnica militară MSPO 2023 - lansatoare, rachete și radare Patriot pentru faza a II-a a programului Wisła, precum și lansatoare și rachete CAMM-ER, pentru care elementele suplimentare de comandă, senzori și suport vor fi, bineînțeles, contractate în industria poloneză.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău