Polonia anunță un proiect legislativ privind construirea unui gard permanent la frontiera cu Belarus

  • 13 Octombrie 2021 09:16
Polonia anunță un proiect legislativ privind construirea unui gard permanent la frontiera cu Belarus

Guvernul Poloniei va prezenta un proiect legislativ care prevede construirea unui gard permanent la frontiera cu Belarus, pe fondul creșterii fluxului de migranți, a anunțat marți ministrul polonez al apărării, citat de thenews.pl, citat de AGERPRES.

Într-un interviu acordat postului public de radio polonez, Mariusz Blaszczak a afirmat că propunerea legislativă va fi elaborată de Ministerul de Interne și ''acest lucru nu este facil din cauza diverselor probleme juridice''.

El a adăugat că Polonia se va inspira din experiența Ungariei în timpul crizei migrației din 2015, când Budapesta a ''construit un gard permanent la frontiera cu Serbia''.

Blaszczak a subliniat că gardul de sârmă ghimpată existent la frontiera Poloniei cu Belarus și prezența a 3.000 de soldați în zonă contribuie la scăderea fluxului de migranți ''care acum sunt exploatați de regimul Lukașenko pentru a crea o criză a migrației''.

Demnitarul polonez a precizat că, ''în funcție de situație'', Ministerul Apărării polonez este pregătit să dubleze ''în cel mai scurt timp'' numărul soldaților desfășurați la graniță. Aceste efective au fost deja suplimentate pentru a ajuta poliția de frontieră să-și efectueze misiunea de patrulare.

Potrivit cotidianului Dziennik Gazeta Prawna, proiectul legislativ privind ridicarea unui gard permanent la frontiera cu Belarus ar putea fi prezentat în această săptămână. Pentru construirea gardului ar urma să fie alocată suma de 500 de milioane de zloți (109 milioane de euro).

Uniunea Europeană l-a acuzat pe președintele belarus Aleksandr Lukașenko de orchestrarea unei creșteri masive a sosirilor de migranți la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, și Polonia, Lituania și Letonia (state membre UE), pe de altă parte.

Această creștere a avut loc în urma adoptării de către blocul comunitar european a unor sancțiuni împotriva Belarusului după abuzurile contra drepturilor omului și alegerile prezidențiale din august anul trecut, contestate vehement de opoziția belarusă și de Occident.

La finalul lunii septembrie, comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a vizitat Polonia, prilej cu care a convenit cu Varșovia că sunt necesare ''măsuri ferme'' față de Belarus. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a susținut recent că țara sa are sprijinul deplin al Uniunii Europene în eforturile de a se apăra contra afluxului de migranți și ''războiului hibrid'' dus de autoritățile de la Minsk. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,18
Cer fragmentat
Umiditate:71 %
Vint:3,6 m/s
Wed
19
Thu
20
Fri
20
Sat
23
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău