Polonia anunță că va găzdui “cel puțin 1.000” de militari americani și un comandament NATO după retragerea parțială a forțelor SUA din Germania

  • 01 August 2020 11:40
Polonia anunță că va găzdui “cel puțin 1.000” de militari americani și un comandament NATO după retragerea parțială a forțelor SUA din Germania

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a indicat vineri că “cel puțin 1.000” de militari americani și o structură a comandamentului pentru flancul estic al NATO vor fi desfășurați în Polonia, informează France Presse, potrivit Agerpres.

“Cel puțin 1.000 de noi soldați vor fi desfășurați în țara noastră. Vom avea în Polonia un comandament al corpului american. Acest comandament va gestiona forțele desfășurate pe întregul flanc estic al NATO”, a declarat ministrul Mariusz Blaszczak la postul de radio public Jedynka.

Acesta va fi “cel mai important centru de comandă al forțelor terestre în regiunea noastră”, a insistat el apoi pe Twitter.

Declarația ministrului polonez intervine la două zile după anunțarea de către șeful Pentagonului, Mark Esper, a retragerii a circa 12.000 de soldați americani din Germania.

Statele Unite vor retrage aproximativ 11.900 de militari americani staționați în Germania, iar o mare parte dintre aceștia vor fi relocați în regiunea Mării Negre, în Polonia, în țările baltice, în Belgia și Italia, a anunțat miercuri secretarul american al Apărării, Mark Esper. Acesta a indicat că din cei 34.500 de militari desfășurați în prezent în Germania, aproximativ 6.400 vor fi repatriați în SUA, în timp ce alți 5.600 vor fi repoziționați în alte țări ale NATO.

În ce privește nordul flancului estic, Mark Esper a precizat că forțe rotaționale vor fi trimise în Polonia în baza acordurilor dintre președinții Trump și Duda după ce Varșovia va aproba un Acord de cooperare în materie de apărare, alături de detalii privind asumarea costurilor și a responsabilităților.

Potrivit lui Blaszczak, Varșovia și Washingtonul au finalizat negocieri asupra unei declarații de cooperare militară.

De altfel, președintele polonez Andrzej Duda a fost primul lider străin primit de Donald Trump la Casa Albă după izbucnirea pandemiei, la 24 iunie, cu câteva zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din Polonia, într-un gest interpretat ca sprijin pentru Duda înaintea competiției electorale, în urma căreia actualul lider polonez a fost reales în funcție.

Vizita lui Andrzej Duda la Washington a fost contextualizată drept prilejul anunțării unei relocări de trupe americane din Germania în Polonia, care încearcă de mai multă vreme să obțină o întărire a prezenței militare a Statelor Unite pe teritoriul său.

Cu toate acestea, comunicatul remis de Casa Albă după întâlnirea Trump – Duda nu a anvasat mai multe detalii concrete, subliniind că președintele Trump și-a exprimat speranța că SUA și Polonia vor finaliza curând un Acord de cooperare în domeniul apărării pentru a spori cooperarea militară, a consolida în continuare postura NATO de descurajare, a consolida securitatea regională într-un mediu post-INF și a proteja democrația, libertatea și suveranitatea”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău