Polonia | alegeri pentru primari și consiliile regionale, un test important pentru executivul conservator

  • 21 Octombrie 2018 11:58
Polonia | alegeri pentru primari și consiliile regionale, un test important pentru executivul conservator

Polonezii își aleg duminică primarii și consiliile regionale, într-un climat de tensiune între conservatorii aflați la putere, care vor să-și consolideze pozițiile pe plan local, și opoziția centristă, pe marginea unor reforme judiciare controversate ce îngrijorează Europa, notează AFP.

Acest scrutin, primul după toamna lui 2015, are loc cu șapte luni înainte de alegerile europene și cu un an înainte de legislative.

"În mod evident este un test pentru principalele partide, care se va juca în marile orașe și la nivelul consiliilor regionale", subliniază politologul Stanislaw Mocek de la Academia de Științe a Poloniei.

Chiar dacă subiectele tradiționale ale alegerilor locale (locuințe, transportul în comun, poluarea, etc.) nu au lipsit din campanie, principalii candidați au alocat mult timp marilor mize naționale și chiar internaționale.

Mizând pe conjunctura bună și pe generoasa sa politică socială, partidul Lege și Justiție (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, la putere din 2015, ar putea avansa în consiliile regionale, fără să obțină neapărat majoritatea, fiind creditat în cele mai recente sondaje cu 33-34% sprijin.

Susținătorii săi văd în acest partid un apărător curajos al intereselor poloneze. Abordată de AFP, o actriță poloneză cunoscută, care refuză să i se dezvăluie identitatea, se declară "naționalistă, prin urmare pro-PiS". Ea se mândrește cu faptul că a votat "nu" la referendumul privind aderarea la UE în 2003 și denunță "banda de liberali care au vândut uzinele poloneze străinilor".

Pe de altă parte, reforme controversate și procedee considerate uneori neconstituționale de către opoziție, precum și disputa cu Bruxellesul au consolidat electoratul care se opune PiS.

Potrivit sondajelor, șansele PiS de a câștiga, la finalul unui al doilea tur, la 4 noiembrie, primăriile din câteva mari orașe par relativ modeste. Aceasta nu înseamnă că nu trebuie încercat. Greii din PiS, fără a fi candidați, s-au lansat în bătălie: atât Jaroslaw Kaczynski, cât și șeful guvernului Mateusz Morawiecki și miniștrii săi și-au întețit reuniunile și declarațiile, promițând o colaborare armonioasă a candidaților lor cu guvernul central.

PiS desfășoară ofensive paralele. Pe de o parte, lupii săi tineri, Patryk Jaki și Malgorzata Wassermann, țintesc orașele de mare simbolism Varșovia și Cracovia. Jaki, ministru-adjunct al justiției, își bazează campania pentru "o Varșovie cinstită și ambițioasă" pe critici împotriva echipei aflate la sfârșit de mandat. El și-a construit imaginea în fruntea unui comitet de verificare a re-privatizărilor, marcate de ilegalități atribuite primăriței Hanna Gronkiewicz-Waltz, fostă lideră a Platformei Civice (PO, opoziție).

Pentru a-l înfrunta, PO l-a trimis în bătălie pe Rafal Trzaskowski, fost europarlamentar și fost ministru. Cu 13 ani mai în vârstă decât contracandidatul său, el pare aproape la fel de tânăr ca acesta din urmă și pledează pentru "o Varșovie pentru toți". Trzaskowski se poate lăuda cu dezvoltarea orașului sub conducerea prietenilor săi politici: salubrizare, metrou, piste de biciclete, amenajarea destul de reușită a cheiului Vistulei.

Pentru a-l combate, partidul la putere a lansat cu patru zile înaintea votului un spot video pentru a-i avertiza pe polonezi că liberalii riscă să aducă în Polonia migranți, sursă a tot felul de violențe.

Pentru a guverna în regiuni, conservatorii vor trebui să încerce să formeze coaliții, poate cu stânga postcomunistă (SLD, 8% potrivit sondajelor) și mișcarea antisistem Kukiz'15 (6%). O sarcină dificilă.

În prezent, PiS controlează doar un consiliu regional din 16, menționează Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău