Polonia: Alegătorii ies la urne în al doilea tur al prezidențialelor

  • 12 Iulie 2020 09:51
Polonia: Alegătorii ies la urne în al doilea tur al prezidențialelor

Polonezii votează duminică în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, după două săptămâni de la primul tur câștigat de șeful de stat în exercițiu Andrzej Duda, dar fără majoritate absolută, relatează AFP, dpa și Reuters, preluat de Agerpres.

Adversarul lui Duda în turul decisiv de duminică este primarul liberal al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, care a candidat din partea celei mai mari formațiuni politice de opoziție, Platforma Civilă, de centru. Duda este aliat al partidului naționalist Lege și Justiție (PiS) aflat la guvernare.

Circa 30 de milioane de polonezi sunt așteptați să-și aleagă președintele, inclusiv peste o jumătate de milion de alegători din afara țării. Mulți dintre ei votează prin corespondență, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, care a determinat și amânarea alegerilor prezidențiale inițial programate pentru luna mai.

În primul tur prezența la vot a fost de 64,5%, cea mai ridicată din ultimii 25 de ani, iar la al doilea tur de regulă prezența este și mai ridicată.

Pentru a respecta precauțiile impuse de coronavirus, la vot alegătorii sunt obligați să stea la doi metri distanță unul de altul și să poarte măști de protecție și sunt încurajați să-și aducă propriile instrumente de scris și să folosească soluții dezinfectante la intrarea în secții.

Votul a început la ora 07.00 a.m. (05.00 GMT) și urnele se închid la ora 09.00 p.m. (19.00 GMT), când sunt așteptate rezultatele exit-polurilor.

Ultimele sondaje indică șanse egale între cei doi candidați.

Rezultatul scrutinului va fi decisiv pentru viitorul guvernului PiS, pe care criticii îl acuză de subminarea libertăților democratice dobândite la căderea comunismului, acum trei decenii.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău