Polonia a aprobat construirea primei sale centrale nucleare, în cooperare cu SUA: Un “moment decisiv” pentru securitatea energetică europeană

  • 03 Noiembrie 2022 10:36
Polonia a aprobat construirea primei sale centrale nucleare, în cooperare cu SUA: Un “moment decisiv” pentru securitatea energetică europeană

Guvernul polonez a adoptat miercuri o hotărâre prin care aprobă construirea primelor sale centrale nucleare, contractul pentru primul centrală fiind atribuit companiei americane Westinghouse Electric, după cum a anunțat săptămâna trecută premierul țării, Mateusz Morawiecki, decizia fiind salutată de secretarul de stat al SUA, transmite caleaeuropeana.ro.

Acest acord se bazează pe un acord din 2020 între Washington și Varșovia privind utilizarea comercială a energiei nucleare.

“Trebuie să ne bazăm nu numai pe tehnologia dovedită, ci și pe parteneri validați”, a declarat prim-ministrul Mateusz Morawiecki, informează dpa, care citează agenția știri PAP, potrivit Agerpres.

“Acest acord va asigura un parteneriat energetic strategic de zeci de ani între Statele Unite și Polonia și reprezintă un moment decisiv în promovarea securității energetice europene”, a afirmat și șeful diplomației SUA, Antony Blinken, într-un comunicat.

Amplasamentul centralei nucleare Lubiatowo-Kopalino este pe coasta Mării Baltice, în Voievodatul Pomerania, la nord-vest de Gdansk. Aici urmează să fie construite trei reactoare cu apă sub presiune AP1000, primul fiind programat pentru a fi dat în funcțiune începând cu 2033.

O a doua centrală nucleară este, de asemenea, programată să fie construită în cadrul unui proiect între “o companie coreeană și firme poloneze”, a spus Morawiecki.

Până în prezent, nu există informații despre un posibil al treilea proiect în centrul Poloniei, deși Franța și-a exprimat interesul de a participa.

În prezent, centralele electrice pe cărbune satisfac aproximativ 70% din necesarul de electricitate al Poloniei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău