Polonia | 45 de mii de oameni, la funeraliile primarului din Gdansk, înjunghiat pe scenă (FOTO)

  • 19 Ianuarie 2019 22:22
Polonia | 45 de mii de oameni, la funeraliile primarului din Gdansk, înjunghiat pe scenă (FOTO)

Funeraliile primarului orașului polonez Gdansk, Pawel Adamowicz, decedat la 14 ianuarie în urma unui atac comis în ajun în timpul unui eveniment filantropic, au reunit sâmbătă aproximativ 45.000 de persoane în portul de la Marea Baltică, transmit Reuters și AFP.

Bannere cu fotografii alb-negru cu chipul lui Adamowicz au fost întinse peste clădirile din centrul orașului Gdansk, în timp ce premierul Mateusz Morawiecki și fostul președinte Lech Walesa, fost lider al sindicatului Solidaritatea care avut un rol esențial în răsturnarea regimului comunist, au participat la slujba de la catedrala Sfânta Maria.

La slujbă, care a reunit aproape 3.500 de persoane, a fost prezent și actualul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, fost premier al Poloniei.

Primarul orașului polonez Gdansk a decedat luni la spital după ce în ziua anterioară a fost atacat cu cuțitul în timpul unui eveniment filantropic, relatează Agerpres.

Înjunghiat în timpul unui concert caritabil, în fața a mii de spectatori, Pawel Adamowicz (53 de ani) a fost grav rănit la inimă, în diafragmă și abdomen.

Agresorul său, un localnic din Gdansk în vârstă de 27 de ani cu prenumele Stefan, care tocmai a ieșit din închisoare, unde stătuse mai mult de cinci ani pentru jafuri bancare, a fost reținut imediat. Imaginile televizate l-au arătat pe autor strigând ''Adamowicz este mort!'', după care s-a năpustit asupra primarului orașului Gdansk.

Înainte de a fi arestat, autorul a declarat că vrea să se răzbune, afirmând că a fost băgat după gratii și a fost ''torturat'' de către partidul centrist Platforma Civică (PO, în prezent în opoziție), care se afla la putere la vremea respectivă. Acest partid a sprijinit candidatura lui Pawel Adamowicz, în cadrul alegerilor municipale din toamna anului trecut.

Primarul orașului Gdansk era un opozant declarat al partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS). Pawel Adamowicz era unul dintre cei mai longevivi primari din Polonia, fiind în această funcție din 1998. La alegerile regionale din 2018, el a obținut 65% din voturi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău