Politologul român Cristian Pârvulescu: Sunt absolut convins că pe Ion Ceban l-au ajutat foarte mult tehnologii ruși

  • 11 Noiembrie 2023 10:00
Politologul român Cristian Pârvulescu: Sunt absolut convins că pe Ion Ceban l-au ajutat foarte mult tehnologii ruși

„Sunt absolut convins că pe Ion Ceban l-a ajutat foarte mult tehnologii ruși, sociologii ruși, care i-au dat sfaturi echipei sale de campanie. Imaginea Republicii Moldova este una a unui stat slăbit, în care susținerea democratică a obosit”, a declarat politologul român Cristian Pârvulescu, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Potrivit politologului, cetățenii Republicii Moldova care făceau diferența, nefiind nici pro-ruși, nici pro-europeni, au avut tendința să abandoneze partidele pro-europene, scrie TVR MOLDOVA.

„Cauza a fost dată de decepțiile care privesc situația economică și frustările acumulate în timp. Anunțul care a venit miercuri (recomandarea Comisiei Europene ca Republica Moldova să înceapă aderarea la Uniunea Europeanăm- nota.red) și care era așteptat de toată lumea nu a reușit să schimbe percepția despre alegerile locale”, a spus politologul.

Cristian Pârvulescu a subliniat că totuși PAS este pe primul loc la alegerile locale.

„Rușii au experimentat acum o strategie pentru alegerile prezidențiale de anul viitor, pe care o vor folosi. Au făcut eforturi foarte mari pentru a avea aceste câștiguri. Erau conștienți că nu vor putea câștiga la votul politic și au folosit tactici cum ar fi multiplicarea numărului de candidați”, a precizat Cristian Pârvulescu.

Politologul a adăugat că tacticile rusești la Chișinău au funcționat clar în favoarea lui Ion Ceban și că acesta, deși se declară pro-european, nu este deloc convingător.

„Strategia rușilor a fost să câștige din primul tur, pe când strategia PAS a fost să câștige în turul al doilea., urmând ca acolo să aibă loc concentrarea de forțe. Totul se desfășoară pe fundalul războiului hibrid, în care multă lume este influențată. Campania electorală nu are multe șanse să schimbe opțiuni politice care au fost consolidate în timp”, a afirmat Cristian Pârvulescu.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:18 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău