Politologul român Cristian Pârvulescu: „UE a devenit cel mai important partener al R. Moldova și va ușura foarte mult pașii următori”

  • 23 Decembrie 2023 15:50
Politologul român Cristian Pârvulescu: „UE a devenit cel mai important partener al R. Moldova și va ușura foarte mult pașii următori”

„A fost un an foarte bun pentru R. Moldova pentru că cum știți la final se măsoară anul și ceea ce s-a întâmplat pe 14 decembrie a fost o încununare a unei politici. Cine s-ar fi gândit acum trei ani de zile, când Maia Sandu era aleasă președintele R. Moldova, că se va ajunge atât de repede aici?” , a declarat politologul român Cristian Pârvulescu, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Știam că e vorba de o politică pro-europeană, dar nu păreau să fie ospiciile acestea. A fost greu, dar R. Moldova este pe harta internațională, lumea vorbește despre Moldova, numai confundă cu republici din interiorul Federației Ruse. Înțelege rolul Moldovei și cred că asta este foarte important. Pentru oricine este rațional, viitorul Moldovei și al României împreună este în Uniunea Europeană, cele două state își pot realiza obiectivele politice împreună în UE și înafara ei. Ceea ce a fost în 2023 a fost un pas serios înainte, dar urmează mulți pași de făcut în continuare. Situația geopolitică va fi extraordinar de importantă și situația din Ucraina, în particular. Moldova are în continuare o parte a teritoriul său ocupată de armata rusă, Transnistria, ceea ce creează destul de multe probleme interne. Reformele nu sunt decât la început, ele urmează să se facă. O bună parte din societatea Moldovei nu înțelege și nu susține aceste eforturi în măsura în care poate să le afecteze nivelul de trai. Cred că în foarte scurt timp dacă se va repeta istoria României, vor începe să se vadă beneficiile directe și imense ale acestei politici,” a spus politologul la TVR MOLDOVA.

Cristian Pârvulescu a menționat că dacă acest proces de preaderare propriu zisă nu este încheiat, aderarea nu are loc. 

„R. Moldova începe de anul viitor în momentul în care va începe efectiv negocierile de aderare, un proces de transformare economică. El a început deja fiindcă din 2014 s-au făcut pași, tot ceea ce s-a întâmplat în 2023 a însemnat de fapt o serie de evoluții în această direcție. Acum trebuie pregătită economia pentru că în momentul în care se intră într-o piață unică, va fi un moment brutal pentru economia care nu este bine pregătită,” a mai conchis acesta.

Politologul a adăugat că R. Moldova are avantaje de a folosi o limbă oficială europeană, legislația europeană este deja tradusă în limba română, accesibilă Moldovei. 

„Sprijinul pe care România la oferit și pe care nu trebuie niciodată să-l neglijăm a contat. Moldova este alături de Ucraina și pentru că România a făcut să o susțină foarte mult, după cum nu a mai făcut-o după 1990-1991 și va face în continuare acest efort. Moldova poate să-și atingă obiectivele, dar nu va fi simplu, mai vorbim și de reforma politică, respectiv de întărirea statului de drept, întărirea justiției. Nu toate aceste obiective trebuie atinse până în 2023, unele vor însemna și o perioadă de grație, de câțiva ani, dar toate lucrurile trebuie puse pe șină. Avantajul este că Moldova este o țară relativ mică, unde fondurile de preaderare ar putea să îmbunătățească situația. UE a devenit cel mai important partener al R. Moldova și va ușura foarte mult pașii următori,” a precizat Cristian Pârvulescu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău