Politologul Cristian Pârvulescu: „Republica Moldova nu va intra în Uniunea Europeană în care suntem astăzi. Există o discuție legată de modificarea tratatelor”

  • 25 Noiembrie 2023 09:10
Politologul Cristian Pârvulescu: „Republica Moldova nu va intra în Uniunea Europeană în care suntem astăzi. Există o discuție legată de modificarea tratatelor”

„Cred că, dacă este voință politică, negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE pot dura puțin timp, dar depinde în ce Uniune Europeană va intra Republica Moldova. Cu siguranță nu în cea în care suntem astăzi”, a declarat politologul român Cristian Pârvulescu la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR M,OLDOVA.

Cristian Pârvulescu a menționat că, după alegerile europene de anul viitor, există o discuție legată de modificarea tratatelor.

„Nu este vorba numai de Republica Moldova și de Ucraina, ci de mecanismele în care se iau deciziile, în condițiile în care Charles Michel (președintele Consiliului European - nota.red) a lansat un proiect ambițios: lărgirea UE până la 35 de state membre până în 2030”, a spus Cristian Pârvulescu.

Politologul a mai precizat că țări precum Ungaria nu sunt interesate de acest proiect nu numai pentru că fac jocurile Rusiei, ci și din cauza unui egoism în ce privește fondurile europene.

„În momentul în care state care au nevoie serioasă de sprijin structural  intră în Uniunea Europeană, va trebui regândită toată politica și țările din UE nu vor mai beneficia de fonduri europene ca până acum. Este și cazul României, dar acesta nu este un motiv să împiedicăm lărgirea Uniunii Europene”, a declarat politologul.

Potrivit acestuia, discuția este mai amplă și deasupra Republicii Moldova.

„Discuția trebuie purtată între statele membre și găsit un numitor comun, iar discuția va avea loc numai dacă alegerile europene din iunie 2024 va da câștig de cauză europenilor. Gândiți-vă ce s-ar întâmpla dacă anti-europenii ajung la putere la București. Cei care pledează pentru o unire imediată cu Republica Moldova, în afara Uniunii Europene, dacă se poate, ar crea probleme serioase proiectelor comune care le avem. Este o iluzie să ne gândim că, peste noapte, putem arunca tratatele internaționale în aer. În schimb, putem construi în interiorul UE un spațiu comun, economic, cultural și, la un moment dat, un spațiu politic”, a spus Cristian Pârvulescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău