Politologul Cristian Pârvulescu: „Prezența la Chișinău a reprezentanților marilor donatori va fi un semnal important. Situația geopolitică s-a schimbat”

  • 16 Octombrie 2023 14:21
Politologul Cristian Pârvulescu: „Prezența la Chișinău a reprezentanților marilor donatori va fi un semnal important. Situația geopolitică s-a schimbat”

Reprezentanți din peste 30 de țări și organizații internaționale vor veni mâine, 17 octombrie, la Chișinău la cea de-a patra ediție a „Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova”. În cadrul reuniunii vor fi abordate subiecte ce țin de asistența financiară necesară pentru acoperirea cheltuielilor bugetare legate de achitarea salariilor, pensiilor, precum și acordarea suportului pentru familiile cu venituri mici, după cum anunță autoritățile de la Chișinău. Experți de la București au comentat la Radio Chișinău mizele acestui for.

Republica Moldova este într-o situație excelentă cum nu s-a mai întâmplat niciodată în cei 32 de ani de independență și cum, probabil, nu se va repeta, spune politologul român Cristian Pârvulescu, decanul Facultății de Științe Politice de la SNSPA București. Mizele celei de a patra ediții a Platformei de Sprijin care are loc la Chișinău vine să dovedească susținerea continuă a Rep. Moldova înaintea unei ierni dificile în care țara noastră nu are resurse să reziste singură, mai spune Cristian Pârvulescu.

„Prezența la Chișinău a reprezentanților marilor donatori va fi un semnal important, dar vom putea face comentarii finale pe această temă, doar în momentul când vom vedea cât anume se poate strânge, cât pot oferi statele europene și alți donatori în condițiile existente, pentru că situația geopolitică s-a schimbat. Războiul din Gaza complică lucrurile, există un risc important al unor atentate teroriste în Europa și asta face parte, din punctul meu de vedere, din strategia de război hibrid pe care Rusia și aliații săi o duc împotriva celora pe care îi consideră inamici”, a spus Cristian Pârvulescu.

În cadrul reunii va fi trecut în revistă progresul și felul în care s-a materializat sprijinul în mai multe domenii vulnerabile în Rep. Moldova, potrivit expertului în relații internaționale,  Robert Lupițu, redactor-șef la caleaeuropeană.ro:

”Este vorba despre grupul de lucru pe: dimensiunea umanitară, pentru că Rep. Moldova este principalul stat din afara UE care se confruntă cu afluxul de refugiați din Ucraina; sprijinirea securității energetice; lupta împotriva corupției, o temă importantă inclusiv din perspectiva capitolului de negociere pe justiție și afaceri interne la nivelul UE. În proiectul Strategiei Naționale prezentat recent de președinta Maia Sandu a spus că acțiunile și politica agresiva a Rusiei împotriva Ucrainei și corupția înrădăcinată reprezintă principalele amenințări la adresa amenințări la adresa securității Rep. Moldova. O altă componentă foarte importantă este managementul frontierelor, pentru că Rep. Moldova ar putea sau nu să devină stat de graniță al Uniunii Europene. 

Cred că este foarte important să vedem la această ediție a Platformă de Sprijin ce forme de angajament financiar s-au concretizat până acum pentru Rep. Moldova, ce beneficii au adus aceste fonduri și ce urmează pentru că vine o iarnă potențial complicată și Rep. Moldova are nevoie de sprijin”, a precizat Robert Lupițu.

Platforma de Sprijin pentru Moldova este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, lansată în 2022 cu scopul de a mobiliza, concentra și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate și organizațiilor internaționale pentru Rep. Moldova. Anul trecut au fost organizate trei Conferințe de sprijin pentru Rep. Moldova - la Berlin, București și la Paris.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:7,2 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău