Politolog: Rusia este interesată să aibă o minoritate în Parlament, capabilă să blocheze decizii importante. Acest lucru este necesar pentru a împiedica R.Moldova să se ducă spre vest, pentru a o menține în zona gri

  • 25 Mai 2021 16:48
Politolog: Rusia este interesată să aibă o minoritate în Parlament, capabilă să blocheze decizii importante. Acest lucru este necesar pentru a împiedica R.Moldova să se ducă spre vest, pentru a o menține în zona gri

Renumitul politolog american, expert al Fundației Jamestown, Vladimir Socor, consideră că Rusia nu este interesată de victoria forțelor de stânga la alegerile pentru Parlamentul R. Moldova dar, "își dorește să împiedice Moldova să se ducă spre Vest". Potrivit INFOTAG, el a spus acest lucru luni seara în cadrul unei emisiuni la postul Jurnal TV.

"Blocul electoral al comuniștilor și al socialiștilor nu poate câștiga alegerile. Nici socialiștii, nici Moscova nu vor acest lucru. Socialiștii se descurcă foarte prost, așa că Dodon și-a convins curatorii de la Moscova de necesitatea creării unui bloc cu comuniștii. Acest lucru i-ar putea oferi încă 3% din voturi și a decis să se agațe chiar și de asta. Moscova a susținut. Dar nici Rusia nu este interesată de victoria forțelor pro-ruse", a spus Socor.

În opinia sa, Moscova înțelege că, dacă forțele pro-ruse vor câștiga în Moldova, ar trebui să preia întreținerea economică a Republicii Moldova.

"Moscovei nu-i este acum de asta, situația nu-i permite. Ați văzut ajutorul Moscovei în timpul campaniei prezidențiale?! Au fost doar promisiuni. Rusia este interesată să aibă o minoritate în Parlament, capabilă să blocheze decizii importante. Acest lucru este necesar pentru a împiedica Moldova să se ducă spre vest, pentru a o menține în zona gri", menționat analistul.

El a specificat că strategia blocului PCRM-PSRM pentru viitoarele alegeri "este îndreptată împotriva NATO, pentru a insufla frică alegătorilor, pentru a crea panică în rândul electoratului, care trebuie să dea din nou "ultima bătălie".

"Dodon a încercat să folosească această tactică atât în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, cât și acum. Nu vizează dezvoltarea, rezolvarea problemelor economice și sociale, ci exclusiv confruntarea geopolitică", a spus Socor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău