Ucraina își retrage cei 40 de militari din Kosovo. Aceștia făceau parte din trupele de menținere a păcii KFOR

  • 03 August 2022 17:24
Ucraina își retrage cei 40 de militari din Kosovo. Aceștia făceau parte din trupele de menținere a păcii KFOR

Ucraina și-a rechemat în țară contingentul de militari care au participat la misiunea KFOR (Forța internațională de menținere a păcii in Kosovo sub egida NATO), a relatat miercuri agenția de presă ucraineană RBC.ua, citând un comunicat al Comandamentului forțelor unificate ale armatei ucrainene.

La ora actuală, Ucraina dispune de un contingent de 40 de militari în Kosovo, indică textul, care menționează că autoritățile ucrainene au început să ia măsuri pentru readucerea acestora în țară, realtează Agerpres.

Retragerea contingentului ucrainean din cadrul KFOR are la bază decretul emis de președintele ucrainean Volodimir Zelenski la 7 martie 2022 (nr.114) cu privire la rechemarea contingentului național și a personalului aferent care participă la operațiuni internaționale de menținere a păcii și securității.

„Rechemarea contingentului național înseamnă încetarea temporară a participării noastre la KFOR”, au menționat surse din cadrul comandamentului citat, transmite digi24.

În martie, președintele Volodimir Zelenski i-a rechemat în țară pe toți militarii ucraineni din toate misiunile de menținere a păcii din lume pentru ca aceștia să se alăture forțelor armate ucrainene în lupta împotriva invaziei ruse pe care Kremlinul a declanșat-o în 24 februarie în Ucraina.

Retragerea trupelor din Kosovo are loc într-un context complicat în Balcani. Situația în nordul Kosovo a escaladat la sfârșitul lunii iulie, unde etnicii sârbi au blocat drumurile în semn de protest față de o decizie a guvernului de la Pristina privind schimbarea plăcuțelor auto și a documentelor sârbești cu unele emise de autoritățile din Kosovo.

După incidentele de duminică seara de la granița dintre Serbia și Kosovo, oficialii de la Pristina au decis amânarea cu 30 de zile a punerii în practică a deciziei, potrivit agențiilor de presă internaționale.

La începutul acestei săptămâni, un deputat ucrainean a declarat că dacă Serbia invadează Kosovo, Ucraina este gata să acționeze cu trupe.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău