Politico: Toate opțiunile sunt pe masă. Aliații nu au stabilit încă unde se va desfășura antrenamentul piloților ucraineni de F-16

  • 26 Iulie 2023 19:37
Politico: Toate opțiunile sunt pe masă. Aliații nu au stabilit încă unde se va desfășura antrenamentul piloților ucraineni de F-16

Partenerii occidentali încă nu au convenit asupra unui plan de instruire a piloților ucraineni pe avioanele de luptă F-16.

Politico a discutat cu trei oficiali americani pentru a afla care este stadiul negocierilor privind instruirea viitorilor piloți ucraineni de F-16.

Coaliția de 11 state este condusă de Danemarca și Țările de Jos, dar până acum nicio țară nu a anunțat public că va furniza avioane.

După retragerea Rusiei din acordul cu cereale, Ucraina intensifică presiunea asupra aliaților pentru a trimite avioane F-16. Ucraina va putea opri blocada rusă a porturilor maritime cu ajutorul luptătorilor F-16, declara zilele trecute și ministrul Afacerilor Externe Dmitro Kuleba.

Una dintre propunerile de instruire presupune trimiterea de piloți ucraineni în Statele Unite pentru antrenament la Baza aeriană 162, o unitate a Gărzii Naționale a Forțelor Aeriene din Arizona, care are sediul la Tucson, și care deja antrenează militari din statele partenere pentru a pilota F-16.

Cu toate acestea, varianta antrenamentului în SUA nu are prea mulți susținători, potrivit a doi oficiali americani și a unui oficial european.

A doua variantă presupune trimiterea de piloți militari americani în Europa pentru a instrui piloții ucraineni, dar nici aici nu există o soluție finală.

„Cooperarea continuă. Lucrăm cu partenerii și aliații noștri pentru a determina modalitatea cea mai practică de implementare a acestui plan ”, a spus interlocutorul.

Totuși, coaliția a făcut deja anumiți pași pentru a începe pregătirile. Astfel, așa cum scria și DefenseRomania, contractorul aerospațial Draken International a început să recruteze piloți militari și tehnicieni pentru a instrui piloții și echipele de mentenanță ucrainene.

Antrenamentul se va desfășura într-o facilitate care se construiește în România, la Baza 86 Borcea, și va deveni un centru regional de instruire F-16.

Un alt centru de formare va fi înființat în Danemarca, la Baza Aeriană Skrydstrup.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,12 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău