Politico: Alegerile din R. Moldova și Georgia, un semnal de alarmă pentru UE. Rusia nu renunță la influență în fostele republici sovietice

  • 22 Octombrie 18:35
Politico: Alegerile din R. Moldova și Georgia, un semnal de alarmă pentru UE. Rusia nu renunță la influență în fostele republici sovietice

Alegerile din R. Moldova și Georgia se transformă într-o verificare a realității pentru Uniunea Europeană, care se află din ce în ce mai mult pe picior greșit în lupta sa pentru influență cu președintele rus Vladimir Putin, scrie POLITICO.

De ani de zile, UE este încrezătoare că agenda sa liberală și democratică va îndepărta în cele din urmă Georgia și R. Moldova de orbita Kremlinului și le va apropia de Occident, o încredere consolidată de sondajele care sugerează că ambele țări au mari majorități populare în favoarea aderării la UE, transmite Digi24

Alegerile din această săptămână sugerează însă că viziunea optimistă asupra UE este din ce în ce mai incertă. Moldova a votat duminică pentru aderarea la UE cu o marjă foarte mică - 50,4% dintre alegători s-au pronunțat în favoarea aderării - iar partidul populist Visul Georgian, care se așteaptă să câștige sâmbătă, este pregătit să urmeze un program iliberal care va face imposibilă aderarea la UE.

Pentru UE, determinarea adversarului său de la Moscova este descurajantă.

Este evident că Kremlinul - în ciuda implicării sale grave în Ucraina - este încă dispus să investească bani grei în cumpărarea de voturi și în campanii de dezinformare pentru a-și reafirma amprenta asupra fostelor teritorii sovietice. Atât în Moldova, cât și în Georgia, Moscova avansează cu o propagandă potrivit căreia țările care urmăresc un program pro-UE sau pro-NATO se joacă cu focul, recomandând neutralitatea ca antidot al conflictelor.

Rezultatul din Rep. Moldova scoate la iveală limitele influenței UE

Îngrozită de rezultat, președinta pro-UE a Moldovei, Maia Sandu, s-a plâns de „atacul fără precedent al Rusiei asupra libertății și democrației țării” sale. În timp ce sondajele recente sugerau că o majoritate de aproximativ 60 % era în favoarea aderării la blocul comunitar, în mare parte a nopții părea că tabăra anti-UE va câștiga, scrie POLITICO.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a grăbit să sublinieze că rezultatul strâns a fost rezultatul unor trucuri murdare ale Rusiei și a insistat că Bruxelles-ul va continua demersurile pentru aderarea Moldovei la blocul comunitar.  „În fața tacticilor hibride ale Rusiei, Moldova demonstrează că este independentă, puternică și că dorește un viitor european”,  a declarat ea.

Cu toate acestea, rezultatul din Moldova scoate la iveală limitele influenței UE exact în momentul în care Putin se prezintă ca parte a unei alianțe antioccidentale mai largi, arată POLITICO.

Marți, Putin îi va găzdui pe președintele chinez Xi Jinping, pe prim-ministrul indian Narendra Modi, pe Masoud Pezeshkian, președintele din Iran, și pe Recep Tayyip Erdoğan, președintele din Turcia, precum și pe alți peste 15 șefi de stat, pentru discuții în orașul rus Kazan. Moscova a făcut presiuni pentru admiterea unui mic număr de noi țări în formatul BRICS, conceput pentru a uni economiile în curs de dezvoltare în vederea contestării intereselor euro-americane, și dorește să-l folosească pentru a contesta dolarul american.

Operațiune masivă de interferență a Rusiei în Republica Moldova

Există puține îndoieli cu privire la amploarea intervenției ruse în Moldova. Într-o declarație făcută după numărarea voturilor, liderul misiunii de observare a Institutului Național Democrat, fostul ministru finlandez de externe Pekka Haavisto, a raportat eforturi ample de subminare a procesului.  „Cea mai mare amenințare la adresa integrității acestor alegeri a fost o campanie amplă și concertată de influență străină malignă din partea Rusiei, care colaborează cu actori moldoveni prin manipularea informațiilor, cumpărarea de voturi și alte tipuri de finanțare ilicită a activității politice”,  a declarat el.

În acest context, alți observatori au afirmat că obținerea unei majorități, chiar și minime, a reprezentat o realizare semnificativă. „Moldovenii au dat dovadă de reziliență în fața unei interferențe străine fără precedent”, a declarat congresmanul american Peter Roskam, care a condus o misiune de observare a Institutului Republican Internațional.

Oficialii moldoveni au tras în mod repetat un semnal de alarmă cu privire la sumele uriașe de bani rusești care au fost direcționate în conturile alegătorilor obișnuiți în săptămânile premergătoare votului. Autoritățile acuză Moscova și împuterniciții săi locali că încearcă să folosească banii pentru a împinge oamenii să se opună aderării la UE și să se unească în spatele unui candidat pro-rus care se opune lui Sandu.

„Vorbim despre până la 20 la sută din voturi corupte și despre o operațiune de interferență a Rusiei estimată la 150 de milioane de euro”,  a declarat Valeriu Pașa, manager de program la think-tank-ul WatchDog.MD Community, cu sediul în Moldova. „Fără această corupere masivă a voturilor, rezultatul ar arăta total diferit. Deci, în aceste condiții foarte dure, faptul că avem încă un vot majoritar pozitiv, este deja un rezultat foarte bun”, a comentat el.

Referendumul nu a demonstrat unitate

Într-un interviu pentru POLITICO înaintea votului de duminică, fostul ministru moldovean de externe Nicu Popescu a arătat că referendumul a fost convocat pentru a „rezolva discuția internă din țară” înainte ca alegătorii să meargă la urne în alegerile parlamentare de anul viitor, unde Sandu și aliații ei se confruntă cu o serie de partide de opoziție pro-ruse.

Această manevră pare să fi eșuat. În loc să demonstreze unitate, a creat o nouă linie de demarcație periculoasă și a convins Kremlinul că merită să încerce să schimbe rezultatul, observă POLITICO.

„Rezultatele preliminare ale alegerilor evidențiază provocările cu care se confruntă Bruxelles-ul în extinderea aderării la UE către țările post-sovietice”,  a declarat Marta Mucznik, analist în cadrul Crisis Group. „Având în vedere că Moldova se pregătește pentru alegeri parlamentare în 2025, este probabil ca aceste diviziuni să influențeze discursul politic în lunile următoare”, arată experta.

Perspective sumbre pentru Georgia

Acest lucru este de rău augur pentru Georgia, unde partidul Visul Georgian încearcă să obțină o majoritate în alegerile parlamentare de sâmbătă, promițând să interzică întreaga opoziție dacă obține suficiente voturi. Campania dramatică are loc pe fondul avertismentelor privind capturarea statului de către Rusia, deoarece țara a adoptat restricții inspirate de la Moscova privind ONG-urile finanțate de Occident, mass-media și comunitatea LGBTQ+.

„Este timpul ca factorii de decizie occidentali să se trezească la realitatea că războiul Rusiei nu se limitează doar la Ucraina - este vorba despre a ataca lumea democratică oriunde Moscova crede că își poate exercita influența”,  atrage atenția Ivana Stradner de la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor din Washington. „Și în timp ce oficialii europeni și americani care au o aversiune față de risc gândesc în termeni de tactici individuale, Putin are o întreagă strategie pe care o folosește pentru a încerca să câștige”, spune Stradner.

Pentru Maia Sandu, nu doar țările candidate la UE ar trebui să fie îngrijorate sau doar cele mai mici. Toată lumea este în pericol. „Este adevărat că într-o țară mică poți afecta mai ușor procesul democratic”, a spus președinta Molddovei. „Dar odată ce aceste practici sunt testate în țări mai mici, ele pot fi încercate și în alte țări”, avertizează ea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:2,57 m/s
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Sat
11
Sun
10
Arhivă Radio Chișinău