Politician ucrainean, arestat pentru luare de mită de la militari care încercau să evite să meargă pe front

  • 23 August 2023 13:40
Politician ucrainean, arestat pentru luare de mită de la militari care încercau să evite să meargă pe front

Un deputat regional ucrainean din regiunea Ternopil, în vestul țării, a fost reținut de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) sub acuzația de luare de mită de până la 6.000 de dolari (mai mult de 5.500 de euro) în schimbul folosirii influenței sale pentru ca unii militari să nu fie trimiși pe front, transmite miercuri EFE, citată de Agerpres.

Potrivit unui comunicat al serviciului secret ucrainean, politicianul a fost prins în flagrant când îi erau înmânați 6.000 de dolari în numerar pentru a face în așa fel încât militarul care a dat mită, care a fost și el arestat, să nu fie trimis în zona de luptă într-una dintre rotațiile de trupe desfășurate pe front.

Deputatul și un "cunoscut om de afaceri" din zonă care acționa ca intermediar au fost reținuți de SBU. Cei implicați în dosar riscă pedepse de până la opt ani de închisoare. Potrivit serviciului secret, deputatul a oferit ajutor altor bărbați mobilizați pentru a nu fi trimiși pe front.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a demis brusc, la 11 august, toți responsabilii regionali cu recrutarea militară, după ce o anchetă a dezvăluit corupția generalizată existentă în aceste structuri.

Zelenski a propus ca în aceste posturi să fie numiți militari care au fost răniți pe front. Potrivit președintelui ucrainean, experiența lor personală în război îi face mai puțin predispuși să accepte mită pentru a scuti alți cetățeni de serviciul militar pe front.

Ca răspuns la invazia rusă, Ucraina a decretat legea marțială, care permite mobilizarea tuturor bărbaților de vârstă militară, cu excepția celor care pot dovedi că au probleme medicale, că sunt părinții a cel puțin trei copii sau lucrează în industrii strategice vitale pentru țară în vremuri de război.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău