Politica fiscală 2024. Ce noutăți sunt propuse la capitolul TVA

  • 30 Mai 2023 13:50
Politica fiscală 2024. Ce noutăți sunt propuse la capitolul TVA

Valoarea impozabilă a livrărilor de mărfuri, servicii de producție proprie va constituie costul de producție al acestora. Ministerul Finanțelor propune completarea articolului 99 alineatul (4) din Codul fiscal în partea ce ține de aprecierea bazei impozabile cu TVA în cazul în care mărfurile, serviciile de producție proprie a contribuabilului se transmit fără plată terților persoane.

Totodată, proiectul legii ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2024 prevede abrogarea alineatul (21) al articolului 101ce prevede restituirea TVA pentru investițiile (cheltuielile) capitale efectuate până la 31 decembrie 2011, în contextul în care termenul de prescripție prevăzut pentru acestea a expirat, scrie Bizlaw.md.

De asemenea, se propune completarea articolului 102 alineatul (12) din Codul fiscal în partea ce ține de acordarea dreptului la deducerea sumei TVA în luna în care a avut loc livrarea, în cazul emiterii de către furnizor a facturii fiscale sau a facturii fiscale electronice (e-facturii) în baza avizelor de însoțire a mărfii, până la data de 10 inclusiv a lunii următoare celei care a avut loc livrarea documentată.

Modificarea respectivă va permite automatizarea proceselor de evidență a mărfurilor în situațiile în care sunt utilizate avizele de însoțire a mărfurilor, precum și va asigura optimizarea volumului de documentație pe hârtie.

Anularea scutirii de TVA la importul autoturismelor

În vederea respectării angajamentelor de armonizare a legislației fiscale și vamale, se propune modificarea regimului fiscal aplicat autoturismelor prin impozitarea acestora cu TVA pe principii generale, începând din 1 ianuarie 2025, cu micșorarea graduală  a cotei accizei.

O altă propunere ține de modificarea punctului 30) al articolului 103 din Codul fiscal în scopul evitării interpretărilor duale și eliminării incertitudinilor aferente aplicabilității scutirii de TVA fără drept de deducere, prin racordarea prevederilor la noțiunile din domeniul energic în partea ce ține de lucrările de construcție și montaj al centralelor electrice eligibile care produc din surse regenerabile energie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău