Politica bugetar-fiscală 2016: Scumpiri, majorări de taxe și accize

  • 28 Martie 2016 19:01
Politica bugetar-fiscală 2016: Scumpiri, majorări de taxe și accize

Prezentat în Legislativ cu o întârziere de aproape șapte luni, proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2016 a stârnit luni, 28 martie, discuții aprinse în ședința comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.

În timp ce ministerul finanțelor insistă pe majorarea mai multor impozite și taxe, pentru a crește acumulările la bugetul și așa deficitar, deputații și experții economici prezenți la ședință au criticat proiectul pentru că ar compromite așteptările de revigorare a economiei și va pune presiune pe păturile defavorizate ale populației.

Noua politică bugetar fiscală propune introducerea unei noi taxe pentru proprietarii de automobile, majorarea impozitului pe imobil și o nouă metodologie de calculare a acestuia, majorarea cotelor impozitului funciar pentru terenuri, produsele petroliere, alcool și țigări. De asemenea, documentul prevede scumpiri la taxele pentru importul și comercializarea bijuteriilor, majorarea costului vinietei și a taxei laimportul de autoturisme. 

Deputații au criticat majorarea taxelor, accizelor, precum și introducerea unor noi impozite, atenționând că aceasta va pune presiune pe populația și așa săracă. Potrivit deputatului PSRM, Zinaida Greceanîi, noua politică bugetar fiscală nu va contribui la relansarea economiei naționale.

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a recunoscut că noua politică bugetar fiscală a fost elaborată în grabă și că principalul obiectiv este acumularea banilor la buget.

Și expertul economic Viorel Gârbu a criticat documentul, menționând în același timp că  o politică bugetar-fiscală agresivă în situații de criză este o practică des întâlnită la care recurg autoritățile pentru  a-și onora obligațiunile și a acumula sumele necesare la buget.

Majorarea taxelor și accizelor prevăzute în politica bugetar-fiscală ar putea aduce statului peste jumătate de miliard de lei, ceea ce reprezintă 0,58 la sută din PIB. Amintim că proiectul politicii bugetar-fiscale a fost aprobat de Executiv pe 12 martie, sau cu o întârziere de aproape 7 luni. Pentru a intra în vigoare  acesta urmează să fie aprobat și de către Parlament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău