Politica Bugetar Fiscală. Majorări la impozite și noi taxe pentru șoferi

  • 29 Ianuarie 2016 17:10
Politica Bugetar Fiscală. Majorări la impozite și noi taxe pentru șoferi

Recesiunea economică, criza financiară și nevoia de a acumula mai multe resurse la buget forțează autoritățile să caute soluții.

Unele dintre acestea se regăsesc în noua politică Bugetar Fiscală pentru anii 2016-2017, publicată ieri pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Printre noile modificări se numără introducerea unei noi taxe pentru proprietarii de automobile, majorarea impozitului pe imobil și o nouă metodologie de calculare a acestuia, majorarea cotelor impozitului funciar pentru terenuri, produsele petroliere, importul de autoturisme, alcool și țigări până la nivelul celor din Uniunea Europeană.

Cu o întârziere de 7 luni, Ministerul Finanțelor a publicat proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2016, care ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie. Documentul conține mai multe surprize printre care introducerea unui impozit pe autovehicule. Acesta va înlocui taxa de drum, însă după preț va fi identic cu cea din urmă. Ca și în cazul imobilelor, cei care vor achita această taxă până la 30 iunie vor beneficia de o reducere de -15%.

O altă prevedere inclusă în proiectul noului document al Politicii Bugetar Fiscale este modificarea sistemului actual de evaluare a bunurilor imobiliare. Astfel, începând cu anul în curs, toți proprietarii de imobile vor trebui să-și evalueze proprietatea, procedură care va trebui repetată o dată la trei ani, iar impozitul va constitui între 0,05% și 0,3% din valoarea de piață a imobilului. Evaluarea se va face pe banii proprietarilor de către instituții autorizate. În același timp cei care nu vor respecta legea vor achita o amendă de 100.000 lei, urmând să plătească un impozit de trei ori mai mare.

Totodată, autoritățile propun și majorarea cu 15% a cotelor impozitului funciar pentru terenurile cu destinație agricolă, dar și pentru cele din intra și extravilan.

Printre propunerile ce se regăsesc în proiectul politicii bugetar fiscale pentru anul 2016 se numără obligativitatea oricărui agent economic de a se înregistra ca și plătitor de TVA, dar și eliminarea treptată din Codul Fiscal a mai multor forme de stimulare atât pentru agenții economici, cât și pentru persoanele fizice.

Accizele pentru carburanți, taxele pentru vămuirea mașinilor, accizele la produsele alcoolice și de tutungerie la fel urmează a fi majorate, în vederea ajustării graduale a acestora la nivelul țărilor europene.

De asemenea Fiscul urmează să primească dreptul de executare silită prin ridicarea numerarului de mijloace bănești de la persoanele care nu achită impozitele. În cazul în care aceștia nu vor dispune de bani lichizi, organele de control vor avea dreptul să sechestreze bunuri și să le vândă la bursă.

Potrivit expertului economic, Viorel Gârbu, o politică bugetar-fiscală preponderent  agresivă în raport cu contribuabilii este un fenomen des întâlnit în situațiile de criză economică. Autoritățile au stringentă nevoie de bani, pentru a-și onora obligațiunile, și doar printr-o înăsprire a acestor politici ar putea acumula sumele necesare la buget. Viorel Gârbu.

Pentru a intra în vigoare politica bugetar-fiscală pentru anul 2016 urmează a fi votată de Legislativ.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
1,07
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:5,14 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău