Poliția investighează legalitatea acțiunilor consiliului raional și a primăriei municipiului Orhei în contextul restricțiilor anti-COVID

  • 24 Ianuarie 2022 14:35
Poliția investighează legalitatea acțiunilor consiliului raional și a primăriei municipiului Orhei în contextul restricțiilor anti-COVID

În urma vizitelor de monitorizare realizate astăzi de către angajații Inspectoratului General al Poliției /IGP/ în raionul Orhei, s-a constatat că din 47 de instituții de învățământ, 45 activează cu prezența fizică și doar două dintre acestea în regim online. În același timp, în municipiul Orhei, toate instituțiile de învățământ activează cu prezență fizică, transmite MOLDPRES.

Potrivit IGP, pentru a exclude faptele ilegale comise de administrația publică locală din raionul Orhei, oamenii legii au solicitat convocarea repetată de urgență a Comisiei teritoriale Orhei, în vederea revizuirii prevederilor Hotărârii nr.1 din 21.01.2022 și conformarea obligatorie la Hotărârea nr.2 din 20. 01.2022, notează sursa citată.

La fel, pentru a stopa încălcările comise, poliția a înaintat un șir de prescripții, prin care au cerut conformarea la Hotărârea CNESP și măsurile de sănătate publică prevăzute în Hotărârea respectivă.

În acest context, IGP informează că nerespectarea măsurilor obligatorii de sănătate, expuse în Hotărârea CNESP nr.2 din 20.01.2022, constituie pericol pentru sănătatea publică și vor servi temei pentru aplicarea măsurilor de răspundere a persoanelor fizice și juridice în baza art.76/1 din Codul Contravențional al Republicii Moldova. În același timp, materialele acumulate, în care sunt vizate persoane cu funcții de răspundere din cadrul Autorităților Publice Locale, vor fi remise către Centrul Național Anticorupție, pentru examinarea și adoptarea unei decizii.

În perioada 22 ianuarie - 20 februarie a fost declarată starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova. În același timp, de astăzi și până 4 februarie, instituțiile de învățământ general, cu excepția instituțiilor de educație timpurie, activează în regim online. Decizia a fost luată de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică în contextul agravării situației epidemiologice din țară și a creșterii numărului de îmbolnăviri cu coronavirus în rândul copiilor, elevilor și tinerilor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău