Poliția din sate s-a înnoit

  • 05 Noiembrie 2014 14:27
Poliția din sate s-a înnoit

Sectoarele de poliție din localitățile rurale ale Republicii Moldova au primit astăzi 164 de automobile, donație din partea Uniunii Europene.

Automobilele vor contribui la micșorarea timpului de intervenție a  polițiștilor, s-au arătat încrezători oficialii prezenți la eveniment. Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Prikka Tapiola, a subliniat, pe de altă parte, că poliția moldovenească trebuie să depună eforturi pentru câștiga mai multă încredere din partea populației. 

Donația de automobile vine din partea Uniunii Europene, din sprijinul bugetar oferit Guvernului Republicii Moldova, în contextul reformelor necesare odată cu liberalizarea regimului de vize, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean. Oficialul a subliniat că odată cu reformarea poliție, proces inițiat în primăvara anului 2013, timpul mediu de intervenție a polițiștilor a scăzut, și a crescut ușor gradul de încredere a populației în oamenii legii.

”Timpul mediu de intervenție a scăzut de la 87, la 42 de minute și distribuția acestor automobile va da și mai multă mobilitate poliției, în mod special, în meiul rural, încât să putem realiza obiectivul propus, de 15 minute, timpul maxim de intervenție”, a menționat Dorin Recean.

Automobilele sunt dotate cu aparate GPS, astfel încât va fi posibilă executarea mai rapidă a operațiunilor polițienești, a declarat șeful Inspectoratului General de Poliție, Ion Bodrug.

”Noi vom avea posibilitatea să monitorizăm de la nivel central, de la dispeceratul IGP, toate aceste 164 de automobile. Când va fi necesară intervenția cât mai rapidă la fața locului, va reuși să vine cel mai aproape echipaj care este de situați dată, pentru a interveni pe urme fierbinți”, potrivit lui Ion Bodrug.

Prezent la eveniment, șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, a remarcat că Ministerul de Interne trebuie să se transforme dintr-o structură de forță, într-o instituție aflată în serviciul populației.

”Dacă vă uitați la țările Uniunii Europene, poliția este una dintre instituțiile în care populația are cea mai mare încredere. Tendința este aceeași în Republica Moldova, iar cel mai important este ca cetățenii să se simtă protejați de poliție. De asemenea, îmi plac foarte mult stikerele de pe geamurile automobilelor, cu inscripții care amintesc că mita este o crimă”, a declarat Pirkka Tapiola.

Pe lângă automobile, inspectoratele de poliție au primit și câte un calculator și o imprimantă. Costul total al donației se ridică la peste 25 de milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău