Poliția din Norvegia a făcut uz de gaze lacrimogene după o serie de incidente la o manifestație anti-islam

  • 29 August 2020 20:10
Poliția din Norvegia a făcut uz de gaze lacrimogene după o serie de incidente la o manifestație anti-islam

Un număr mare de polițiști au fost desfășurați sâmbătă în capitala norvegiană Oslo pentru a aplana tensiunile la o manifestație anti-islam de lângă clădirea parlamentului, relatează dpa, preluat de Agerpres.

Un grup de contra-protestatari s-au adunat de asemenea, lovind tobe, cântând și scandând "Fără rasiști pe străzile noastre", în timpul manifestației organizate de grupul Stop Islamizării Norvegiei (SIAN).

Tensiunile s-au amplificat în rândul celor câteva sute de protestatari când o membră a SIAN a rupt pagini dintr-un Coran și a scuipat pe ele, a relatat agenția de știri NTB.

"Uitați, acum voi profana Coranul", a spus femeia, Fanny Braten. Ea a fost inculpată și în trecut dar achitată pentru incitare la ură, potrivit NTB.

Braten a scăpat nevătămată după ce a fost lovită în picior de un manifestant anti-rasism care a reușit să treacă de gardurile de securitate și de cordoanele de poliție, relatează cotidianul VG din Oslo.

Poliția a anunțat că a folosit gaze lacrimogene și spray-uri cu piper în efortul ei de a ține la distanță grupurile rivale.

Temându-se de și mai multe violente, poliția a pus capăt manifestației mai devreme decât era programat și i-a escortat pe susținătorii SIAN de la locul protestului.

Patru persoane care au încercat să tulbure protestul SIAN au fost reținute, iar oamenii legii au fost atacați cu pietre și alte proiectile.

Prezența masivă a poliției a fost decisă după ce liderul SIAN Lars Thorsen a fost atacat în urmă cu o săptămână în timpul unui protest similar în orașul Bergen, din vestul țării.

Consiliul islamic din Norvegia și Abid Raja, ministru al culturii, au făcut apel anterior la populație să stea departe de protestul SIAN și să nu ia parte la contra-manifestații pentru a evita escaladarea tensiunilor.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău